Нацкомісія рекомендує розглянути перейменування Запоріжжя

мпрасчвпр

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя, зазначаючи, що назва може «не відповідати стандартам».

Про це йдеться в переліку рекомендацій Нацкомісії.

Зазначається, що фахівці-філологи та історики з усіх регіонів України склали перелік з 1400 міст та сіл, які рекомендується перейменувати на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Запоріжжя входить до переліку назви сіл, селищ, міст області, які «можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики». Комісія рекомендує обґрунтувати «доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву». Комісія ніяк не пояснила, чому Запоріжжя відповідає або не відповідає новому законодавству.

Тепер у місцевої влади є 6 місяців, аби довести доцільність назви обласного центру або запропонувати свою назву. Якщо вони цього не зроблять, парламент змінюватиме назву міста за рішенням цієї комісії. Водночас, щоб перейменувати Запорізьку область, потрібно вносити зміни до Конституції, для якого має бути підтримка парламенту понад 300 голосів. В Україні вже є прецеденти, коли змінювали обласний центр, залишивши назву регіону – Дніпро та Дніпропетровська область, Кропивницький та Кіровоградська область.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: