У Львові показали польську драму про єврея-втікача у нацистській Німеччині

уц

27 червня у Львові відбувся показ стрічки «Хто ти, Філіпе?», заснованої на романі з автобіографічними мотивами польського письменника єврейського походження Леопольда Тирманда. Фільм отримав головний приз кінофестивалю «Миколайчук Open».

Це історія польського єврея, втікача з Варшавського гетто, який працює офіціантом в одному із вишуканих ресторанів Франкфурта. Живучи у самому центрі ворожої Німеччини, він вдає із себе француза, щоб підступно мститися нацистам і не викликати у них зайвих підозр.

Сценарій фільму заснований на однойменному романі з автобіографічними мотивами Леопольда Тирманда – польського письменника єврейського походження. Українським глядачам відгукується історія Філіпа – суперечливого персонажа, який відчуває і самотність у чужому місті, і розпач, і страх, і жагу помсти тим, хто скривдив його рідних та країну. Він втратив усе, що мав, і тепер шукає нового себе у світі, спотвореному світовою війною.

Драма «Хто ти, Філіпе?» отримала головний приз фестивалю глядацького кіно «Миколайчук Open». 

За результатами голосування глядачів, стрічка перемогла в міжнародному повнометражному конкурсі, який фестиваль проводив нинішнього року уперше.

Перед прем'єрою глядачі потрапили на лекцію від критика Станіслава Тарасенка. Він зазначив, що стрічка є не просто військовою драмою, а психологічним кіно. Сюжет розкриває постать головного персонажа та передає атмосферу нацистської Німеччини:

«Сьогодні ми бачимо Німеччину 1943-го року на екрані. Цей фільм автентично передав період, коля країна ще не почала занепадати, а її мешканці ще не збагнули, що війна буде програна. По суті, всі роблять вигляд, що все буде добре».

Крім того, зазначив Станіслав, основний плюс фільму полягає в тому, що він заснований на реальних подіях. Найкращі сцени зі стрічки взяті з життя письменника.

на фото: Станіслав Тарасенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: