Пам’ятник, який демонтували в Брюховичах, перемістять до музею «Територія терору»

234567890-cf09b736
Фото: ЛМР

У середу, 28 червня, у селищі міського типу Брюховичі, у межах процесу деколонізації, демонтували пам’ятник радянської епохи «Мати-Батьківщина». Його планують перемістити до Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору».

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Там розповіли, що скульптура була виготовлена у 1956 році на Львівській кераміко-скульптурній фабриці та є пам’яткою історії. Її перенесуть до Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору».

Крім того, у пресслужбі міськради, повідомили, що  Львівській громаді мають демонтувати скульптуру «Воїн», що розміщена у Винниках. Вона також є пам’яткою історії, тому його перенесуть до музею «Територія Терору».

Рішення про демонтаж цих пам’ятників раніше затвердила робоча група щодо деколонізації топоніміки у Львові.

Декомунізація на Львівщині 

У квітні 2022 року у Львові створили робочу групу, головним завданням якої є деколонізація топоніміки та заборона використання у Львівській громаді географічних назв та символіки росії.

Сьогодні за результатами напрацювань робочої групи, у Львівській міської територіальної громади вже перейменовано 50 вулиць.

4 травня в с. Костенів Перемишлянської громади демонтували пам’ятник радянським воїнам, що загинули в боротьбі за радянську батьківщину.

10 травня очільник військової адміністрації регіону Максим Козицький повідомив, що у Львівській області знесли ще два пам'ятники радянської доби. Ідеться про об'єкти у Сушно та Новому Виткові, що в Червоноградському районі.

11 травня у Мостиськах на Львівщині демонтували бетонні плити на кладовищі енкаведистів та комуністичних партійних функціонерів по вулиці Міцкевича.

За словами голови Львівської обласної війської адміністрації, загалом сьогодні в регіоні є 209 об'єктів, які підлягають декомунізації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: