Львівщина: Східницькій громаді, яка постраждала через негоду, виділять 24 млн грн

Дорога східниця

Східницька громада, яка постраждала внаслідок негоди, отримає кошти з обласного бюджету на відновлювальні роботи.

Таке рішення ухвалили під час позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у понеділок, 3 липня.

Згідно з рішенням комісії, ситуацію, яка виникла 10 червня через вихід з берегів річки Східничанки на територіях Східницької (Дрогобицький р-н) та Сколівської (Стрийський р-н) громад і річки Свіча на території Журавненської територіальної громади (Стрийський район), внаслідок проходження сильних опадів у вигляді дощу, руйнування мостів, газопроводів середнього тиску та підтоплення більш ніж 100 господарств, визначили як надзвичайну ситуацію регіонального рівня.

За інформацією начальника Дрогобицької РВА Степана Кулиняка, внаслідок інтенсивних опадів у Східницькій громаді різко підвищився рівень води у річках. Приватні домогосподарства були підтоплені, пошкоджені об’єкти дорожньої інфраструктури та іншого комунального майна. Найбільше постраждали три населені пункти громади: смт Східниця, с. Новий Кропивник та с. Перепростиня.

За рішенням обласної комісії ТЕБ і НС, з резервного фонду обласного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації Східницькій громаді виділять кошти у розмірі 24 мільйонів гривень.

Начальник Стрийської РВА Богдан Янко повідомив, що через вихід з берегів річки Свіча, на території Журавненської громади, дорога до присадибних ділянок розмита, тому необхідно провести роботи з берегоукріплення.

Комісією прийнято рішення ініціювати питання про внесення змін до цільової програми щодо виділення фінансування на комплекс заходів для потреб Журавненської громади та комунального закладу ЛОР «Адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Тустань», де через вихід річок з берегів постраждали три мости, які унеможливили прийом туристів.

Що передувало?

Удень 10 червня на Львівщині пройшли рясні опади. Найбільше постраждало містечко Східниця. Там через опади річка вийшла із берегів, розповідали надзвичайники. Людей довелось евакуювати. За даними місцевої влади, у селі Урич Стрийського району розмита дорога. Там є повалені дерева, частково обвалений міст через річку, що заблокувало виїзд зі села.

Загалом через негоду постраждали два райони. У Новому Кропивчаку, що на Дрогобичинні, пошкоджено міст, а у селі Перепростиня був відсутній доїзд до 16 населених пунктів. Об’їзд можливий.

У населених пунктах Підгородці та Урич підмило дорожнє полотно, у найбільш небезпечному місці рух перекрили.

Зі заповідника Тустань, де тривав чемпіонат України зі спортивного гірського туризму, рятувальники евакуювали 60 людей. Серед них – 44 дитини. Частина з них вирушили додому за допомогою залізниці, інших тимчасово поселили у місцевому народному домі.

16 червня відкрили проїзд у Східниці. Транспорт може курсувати по вулиці Кропивницькій у бік Нового Кропивника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: