Компанія «РІЕЛ»: укриття в новобудовах

ль
фото: ЖК «Компаньйон» компанії «РІЄЛ»

Журналісти Дивись.іnfo перевірили новобудови компанії «РІЕЛ». У деяких комплексах є підземні паркінги, які можна облаштувати як укриття. В інших - вони не передбачені.

Нашим же завданням було поглянути загалом на сховища, адже в умовах війни це дуже важливий критерій для купівлі нерухомості.

Новобудова компанії «РІЕЛ», ЖК «Шенген», Львів

Читайте також: ІА Дивись.info перевірить укриття у львівських новобудовах.

Десь паркінг відсутній, тож укриття немає

Ми завітали у новобудову компанії в Сокільниках. Чому саме вона? Все банально. Нам було по дорозі. Зрештою, були переконаними, що у там компанії все добре, передусім тому, що у генплані забудови є великий підземний паркінг. А його, своєю чергою, можна використовувати як сховище, навіть якщо і не виконувати всіх рекомендацій щодо переобладнання під укриття.

фото: роздруківка генплану ЖК «Компаньйон»

Приїхавши в Сокільники та познайомившись з менеджером по об'єктах Анрієм, ми зрозуміли, що з укриттям щось не гаразд. Чоловік не говорив прямо, що його немає, однак не квапився показувати. Мовляв, зараз у нього є клієнти, тож нам слід почекати. На запитання скільки - відповіді ми так і не отримали. Отож вирішили пройти у паркінг самостійно. Оскільки знайти укриття не змогли - попросили допомогти мешканку комплексу.

фото: ЖК «Компаньйон»

На наш подив, з'ясувалось, що укриття, про яке говорив менеджер із продажу - зовсім не підземний паркінг. Останній є лише на генплані. Йдеться про те, що забудовник дозволив своїм клієнтам використовувати як прихисток під час російських ракетних обстрілів приміщення, яке не зовсім для цього годиться. Хоч це і частково підземний відділ багатоквартирної конструкції, проте він недостатньо глибоко під землею та ще й з вікнами, незахищеними мішками з піском.

фото: приміщення, яке компанія в «РІЕЛ» називають укриттям

Мало того, так зване укриття вже нібито має свого невідомого власника. Жінка, мешканка будинку, побоюється, в будь-який момент він може заборонити мешканцям ЖК «Компаньйон» користуватися приміщенням.

фото: приміщення, яке компанія в «РІЕЛ» називають укриттям

У деяких комплексах паркінги є

Співробітниця компанії, Вероніка, зреагувала на наш запит щодо укриття й зазначила, що від генплану будівництво не відходило. Наразі територія комплексу ще не є завершеною, тож паркінг з'явиться пізніше. Щодо відсутності укриття — то це не є відповідальністю компанії, а лиш ОСББ, зазначила вона.

«На жаль, такою інформацією я не володію, бо будинок вже був зданий в експуатацію раніше. Там є передбачені підвальні приміщення, але чи передані вони ОСББ саме як укриття, адже такого цільового призначення немає, це потрібно уточнити вже в них», - пояснила Вероніка.

фото: скрнішот запису виклику з працівницею компанії

Загалом, розповіла нам працівниця компанії, майже у кожному комплексі паркінги є. Фактично їх можна облаштувати як укриття, але, знову ж таки, в обов'язки забудовника це не входить. Тож ті об'єкти, які вже завершені, відповідають генпланам, погодженим з міською радою ще до війни. Йдеться про будівлі у ЖК «Голоські Кручі» (Шевченківський район), ЖК «Шенген», «Великобританія», «Рієл.City» (Залізничний район), ЖК «Америка» (Франківський район):

«Практично в кожному комплексі, який ми будуємо, у нас є підземні паркінги. Якщо будинки ще будуються, скажімо, то відповідно й підземні паркінги теж на етапі будівництва. Але вже є, в принципі, ті комплекси, які здані, де є вже підземні паркінги».

фото: облаштування монолітного каркасу паркінга №1 в ЖК Nordica Residence
фото: облаштування паркінгу будинку №1 сьомої черги ЖК Велика Британія 
фото: встановлення плити перекриття паркінгу в ЖК Шенген

Відтак, у більшості житлових комплексів укриття все ж є, проте, за словами співробітниці компанії Вероніки, облаштовувати згідно рекомендацій Львівської міської ради забудовник їх уже не буде, адже частина об'єктів здана в експлуатацію, а інші - погоджені ще до війни.

Якими є укриття в інших новобудовх — читайте в наступних матеріалах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: