Чому важливо лікувати молочні зуби

pasted image 0
Фото з фотостоку Freepek

Чимало батьків відкладають на невизначений термін лікування молочних зубів дитини. А іноді для полегшення симптомів використовуються засоби народної медицини. Головний аргумент: навіщо витрачати час, гроші та нерви на лікування, якщо «тренувальні» зуби скоро випадуть. Однак це абсолютно хибна думка, здатна призвести до серйозних наслідків.

Піклуватися про молочні зуби необхідно. А якщо маленький пацієнт сильно боїться лікарів, потребує санації, видалення одразу кількох зубів або має алергію на місцеву анестезію, всі процедури можуть бути проведені в стані медичного сну. Детальніше про це ви дізнаєтеся на сторінці дитячої клініки «Веселка» за посиланням https://veselka.clinic/napriamky/vuzki-spetsialisty/stomatolog/likuvannia-pid-narkozom.

 

Яку роль відіграють молочні зуби?

  • Нормальний прийом їжі. Ретельне пережовування — важливий фактор здорового травлення. Хворі зуби спонукають дитину ковтати їжу шматками, звідси ризик розвитку гастриту, набору зайвої ваги, виникнення запору, надмірного газоутворення чи навіть удушення.
  • Формування прикусу. Найбільш активно щелепа розвивається до 12 років. Через ранню втрату молочного ряду кістки ростуть неправильно і для кутніх зубів може не вистачити місця. Неправильний прикус здатний провокувати проблеми з диханням, деформації обличчя, постійні головні болі тощо.
  • Формування правильної вимови. Здорові молочні зуби необхідні для правильного відтворення звуків мови, а відтак — повноцінного спілкування. Набуті в дитинстві проблеми з вимовою скоригувати в дорослому віці дуже важко.
  • Психологічне самопочуття. Хворі молочні зуби чи їх рання втрата можуть стати джерелом насмішок для інших дітей. В результаті малюк буде боятися посміхатися чи навіть розмовляти.

Що буде, якщо не лікувати молочні зуби?

Окрім перелічених проблем, відсутність своєчасного лікування викликає й інші труднощі.

  • Розповсюдження інфекції. Карієс достатньо швидко поширюється в ротовій порожнині, тому в результаті доведеться лікувати набагато більше зубів.
  • Біль. Через постійні неприємні відчуття малюк стає дратівливим. Підвищення рівня кортизолу (гормону стресу) призводить до загального ослаблення імунітету.
  • Загроза для гарної усмішки в майбутньому. Інфекція здатна переходити на зачатки постійних зубів, тому вони ростимуть «дірками вперед». У гіршому випадку, кутній зуб може бути повністю зруйнованим.

Зверніть увагу, що знеболювальні та протизапальні препарати, а також засоби народної медицини — не розвʼязання проблеми зубного болю у дітей. Саме тому варто відмовитися від самолікування та звернутися до лікарів медичного центру «Веселка». Це кваліфіковані спеціалісти, які мають досвід роботи у всіх напрямках дитячої стоматології.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: