В Україні можна дізнатися про всі вакцинації через застосунок

Календар щеплень у застосунку
Фото: Helsi

У липні 2023 року в Україні стартує новий цифровий сервіс – «Календар вакцинацій» у застосунку медичного провайдера Helsi. Українці швидко зможуть дізнатися про усі вакцинації, потрібні від народження і протягом життя.

Календар розробили на основі Національного календаря профілактичних щеплень та рекомендованих, розповіли нам у пресслужбі Helsi.

На першому етапі запуску в Календарі доступна інформація про основні захворювання та наявні від них вакцини, можна одразу ж записатися на вакцинацію до сімейного лікаря. Пізніше у сервісі з’явиться додатковий функціонал – індивідуальний календар щеплень. Пацієнт зможе особисто вносити усі щеплення та контролювати наступні потреби у вакцинації. Лікар також отримає доступ до індивідуального календаря свого пацієнта. Наразі всі щеплення пацієнта відображаються у Медкарті в особистому кабінеті – поки що вносити їх може лише лікар. 

Зайшовши у додаток в розділ «Сервіси», пацієнту відкривається функціонал «Календар щеплень». Обравши конкретне захворювання, користувач бачить короткий опис симптомів, рекомендовану схему вакцинації – разово чи періодично протягом життя, – назви вакцин та їх вартість. Вакцина може бути і безкоштовною: наприклад, для дітей до 18 років або для дорослих проти дифтерії та правця кожні 10 років. У розділі конкретного захворювання зазначена спеціалізація лікарів, які проводять щеплення. Внизу екрана смартфона в один клік пацієнт може записатися до сімейного лікаря на вакцинацію. 

Більшість рутинних щеплень людина отримує у дитячому віці, але подекуди дорослі пацієнти не можуть згадати від чого вакцинувалися, і які щеплення потрібно надолужити. До того ж не варто відкидати й рекомендовані щеплення, які захищають дітей та дорослих від особливо небезпечних та розповсюджених хвороб.  

Через Календар вакцинацій можна швидко дізнатися: 

  • Які хвороби є найпоширенішими, які щеплення доросла людина вже мала б зробити, коли й проти чого вакцинувати дітей
  • Скільки доз вакцини отримати, які протипоказання до щеплення і з якими вакцинами можна поєднувати 
  • Коли й проти яких хвороб робити щеплення окремо дітям і дорослим: наприклад, дорослі пацієнти кожні 10 років потребують вакцинацій від дифтерії та правця 

Роками в Україні ширяться чутки, на кшталт: в дитячому віці легше перенести вітряну віспу, ніж у дорослому. Тому нехай дитина самотужки перехворіє та отримає імунітет. Існують навіть так звані «вітряні вечірки», де батьки інфікують дітей колективно. Та доказова медицина свідчить: краще завчасно провакцинувати дитину, щоб захистити її від важких симптомів. А якщо доросла людина не вакцинована та не хворіла — вибір однозначно на користь щеплення. 

Як це працює у Календарі щеплень?

Ви знаходите захворювання «вітряна віспа», читаєте  інформацію про симптоми і бачите перелік з 4-ох вакцин, доступних в Україні. Оскільки це щеплення належить до рекомендованих, тобто не компенсується державою, то придбати вакцину треба за власні кошти. Можна в аптеці або у додатку Helsi через сервіс «Ліки онлайн», а далі — записатися на щеплення до сімейного лікаря. 

Корисний Календар щеплень стане для батьків: потрібно завчасно усвідомлювати, які вакцини потрібні дитині, і як контролювати її щеплення. Наразі це доступно у функціоналі «Пов’язані особи», де можна повністю слідкувати за вакцинаціями дитини, а також діагнозами, аналізами та прийомами у лікаря. 

2022 рік: які щеплення робили українці з Helsi

Торік за допомогою Helsi щеплення отримали 1,3 млн пацієнтів, з них 500 тис дорослих та 800 тис. дітей віком до 18 років. Всього проведено 9 млн щеплень, тобто на кожного пацієнта припадає майже 7 щеплень протягом року. Найбільше вакцинацій українські лікарі провели проти COVID-19. 

Минулого року лікарі у системі Helsi надали рекомендації провести щеплення понад 20 млн українців, і реально зробили їх лише 4,8 млн осіб. Тобто, загальна культура у питанні вакцинацій ще доволі низька, проте рівень сприйняття українцями доказової медицини поволі зростає. 

За даними Центру громадського здоров‘я, у 2022 році в Україні, згідно з національним Національного календарем профілактичних щеплень, найбільше вдалося вакцинувати дітей у віці 1 рік проти кору, паротиту та краснухи — 74,1% охоплення вакцинами від запланованих, це понад 192 тис. щеплень. Найменше зроблено щеплень у 2022 році серед дорослого населення проти правця й дифтерії — лише 40,2% від запланованих, це більше ніж 866 тис. вакцинацій.

Міністерство охорони здоров’я України визначило імунопрофілактику та щеплення пріоритетними напрямами 2023 року це підтримала і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).  За словами Міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, через повномасштабну війну зростає актуальність щеплень проти кору, краснухи, паротиту, кашлюка, дифтерії, правця та поліомієліту. Потрібно пріоритезувати профілактичні щеплення, адже це – один з найефективніших способів захисту здоров’я.

Додаток Helsi для смартфона: https://app.helsi.me/ 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: