Як в Україні розвиваються фонди інвестування в нерухомість

інвестиції в нерухомість
Фото: Freepik

Попри повномашстабне російське вторгнення, з початку нинішнього року на українському ринку нерухомості з’явилося кілька REIT-фондів (фондів інвестування в нерухомість), діяльність яких спрямована на вкладання коштів в будівництво об’єктів комерційної нерухомості, що здатні приносити постійний прибуток.

Про це ІА Дивись.info повідомив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development.

З його слів, наразі найбільш затребуваними для інвестування з “нуля” є об’єкти комерційної нерухомості в таких сегментах, як логістична, торгівельна нерухомість, а також сервісні апартаменти.

Експерт пояснив, що REIT-фонди за своєю суттю є «керівними» компаніями, що спрямовують отримані кошти в інвестування об'єктів нерухомості, які генерують дохід.

Фахівець зазначив, що левова частка прибутку REIT-фондів — це орендні платежі, що дають стабільні і прогнозовані надходження.

Семенцев вказує, що для українців вкладання коштів до REIT-фондів може стати гарною альтернативою збереження та примноження наявних статків. Адже громадяни можуть придбання вільноконвертованих цінних паперів фонду можуть принести прибуток 8-12% річних у доларовому еквіваленті.

«REIT-фонди можуть стати вагомим альтернативним інструментом для інвестицій та збереження наявних статків громадян. Наприклад, у 2023 році прибутковість гривневих депозитів з урахуванням інфляції не перевищить 6%, а валютних депозитів - до 3%. Крім того, податок на доходи з депозитів становить 18% ПДФО та ще обов’язкові 1,5% військового збору (разом 19,5%). Що стосується оподаткування вкладень у REIT-фонди, то податок за інвестора платитиме інвестиційний фонд: це 9% податку на дивіденди, 1,5% військового збору та винагорода фонду в розмірі до 1-1,5%. Тобто, з інвестора буде вирахувано лише 11-12% у гривневому еквіваленті», — розповів він.

Водночас війна, пов’язаний з нею стан невизначеності та неможливість розрахувати подальші наслідки збройної агресії, дещо стримують розвиток українських інвестиційних фондів, та й міжнародні фонди, які зацікавлені у відбудові країни, поки що є у стані очікування.

Володимир Семенцов спрогнозував, що протягом 2-3 років після перемоги у війні в Україні можуть з’явитися кілька фондів, створених девелоперами спільно з комерційними банками, діяльність яких буде зосереджена на об’єктах переважно комерційної нерухомості, елітних ЖК (клубних будинках), а також сервісних апартаментів у форматі live-work-play (з «готельним» обслуговуванням, додатковими об’єктами інфраструктури, наприклад, кав’ярнями, фітнес-центрами, магазинами, невеликими ТЦ, коворкінгами, паркінгом тощо).

«“Пілотні” інвестиційні фонди — це, так би мовити, промацування ґрунту, аналіз кон’юнктури ринку нерухомості тощо. Однак після перемоги у війні громадян може зацікавити вкладання коштів саме до інвестфондів, що спеціалізуватимуться на інвестиціях в прибуткові об'єкти комерційної нерухомості і зокрема в створення сервісних апартаментів. Адже зараз відбуваються тектонічні зміни у свідомості: триває переосмислення житла, як необхідної власності, натомість, що властиве молодому поколінню, головним у широкому сенсі стає “місце життя” залежно від уподобань та конкретних потреб людини на певному відтинку долі», — наголосив він.

Разом з тим, як вважає фахівець, крім суто українських фондів, на ринок може вийти 3-5 міжнародних спеціалізованих фондів, яких перш за все цікавитимуть об’єкти з бюджетами від 10 млн $ до 100 млн $ і мінімальною дохідністю 7-8% річних.

«У створення REIT-фондів будуть зацікавлені головним чином потужні українські девелоперські компанії, що планують реалізовувати одночасно від 3 до 5 масштабних проєктів в різних сегментах нерухомості. Крім того кілька міжнародних REIT-фондів вже готові вийти на український ринок та долучитися до повоєнної відбудови країни. Однак для “шаленого” інвестиційного розвитку однією з найважливіших вимог, яку висувають міжнародні компанії, є створення сприятливих та прозорих умов ведення бізнесу, відсутність політичних та корупційних препон», — підсумував Володимир Семенцов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: