500 днів війни: унікальні хроніки оборони України

image (4)

Сьогодні вже 500 днів, як Росія розпочала свою безжальну загарбницьку війну проти України.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр навела хронологію найважливіших подій, які відбулися за цей час.

497 днів тому ми зруйнували очікування «про Київ за три дні» та міф про «другу армію світу». 462 дні тому ми звільнили Київщину та північ України, російські ЗМІ вперше заговорили про свій відступ, як про «жест доброї волі».

 451 день, як ми відправили крейсер «Москва» на дно.

380 днів тому – отримали від союзників перші Himars.

373 дні як звільнили острів Зміїний.

305 днів тому розпочали контрнаступ на Харківщині. Безпрецедентно швидкий наступ з каскадним обвалом оборони росіян, який вразив весь світ.

273 дні як нанесли перший удар по Кримському мосту, щоб зламати росіянам логістику. 239 днів тому повернули наш Херсон.  

113 днів тому добилися ордеру на арешт путіна в Гаазі.

80 днів як отримали від партнерів потужні засоби ППО – систему Patriot.

65 днів відтоді, як вперше збили російську «надзвукову» ракету Кинджал. Саме в цей момент наші воїни у важких боях звільняють окуповані землі на сході та півдні. Зовсім скоро – починаємо навчання пілотів на F-16.

Читайте також: Україна заслуговує на членство в НАТО – Ердоган

Маляр також наводить 10 унікальних фактів про нашу визвольну війну:

  1. 500 днів + 8 років реального бойового досвіду: жодна сучасна армія світу не була задіяна у війні такої високої інтенсивності. Війна, яку розв’язала росія в Україні, стала наймасштабнішим конфліктом в Європі з часів Другої світової війни.
  2. Цю війну можна впевнено вважати “першою війною безпілотників”. Насиченість бойових підрозділів ЗСУ безпілотними літальними апаратами не має аналогів в світі. Безпілотні повітряні, наземні та водні апарати інтегровані в кожен етап бойових дій. Ми першими в світі почали широко застосовувати ударні квадрокоптери і FPV-дрони.
  3. Протиповітряна оборона України вперше в світі обʼєднала і ефективно використовує новітні західні та радянські системи, винищувальну авіацію і мобільні групи з ПЗРК.
  4. Наступальні дії ЗСУ спростували один з фундаментальних постулатів воєнної науки про необхідність чисельної (у 3-5 разів) переваги у живій силі та озброєнні під час наступу. Українська армія наступає і звільняє землі в умовах повної переваги противника - як в озброєнні, так і в кількості особового складу.
  5. 5000 жінок на лінії вогню з-понад 42 тисяч жінок у ЗСУ.
  6. створено унікальну систему надання допомоги пораненим, якої нема ніде в світі, - Єдиний медичний простір. Це об‘єднання військових та цивільних медичних закладів та спеціально розроблена система логістики, яка охоплює всю територію держави та використовує всі види транспорту. Результат - до 82% поранених українських військових після відновлення повертаються у стрій. 80% поранених упродовж так званої золотої години отримують належну допомогу.
  7. Професійне та ретельне планування наступальних операцій нашим командуванням має наслідком унікальний факт – наступаюча сторона несе значно менші втрати, ніж та, що знаходиться в обороні.  
  8. Українські військові вперше збили гіперзвукову російську ракету Кинджал. Ворожа ціль була знищена за допомогою зенітно-ракетного комплексу Patriot.  
  9. «Піхота виграє битви, логістика виграє війни»,- Джон Першинг, генерал армії США часів Першої світової. Наш фронт, попри величезну протяжність та збільшення армії на сотні тисяч осіб, стабільно поповнюється харчами, пальним, технікою, зброєю й боєприпасами. Логістику грамотно оптимізовано з урахуванням загроз авіаційних та ракетних ударів.
  10. "Цифра-зброя». Протягом 500 днів війни впровпджено ІТ-рішення для управління боєм, операцією та їх всебічним забезпеченням:
  • бойова система управління тактичної ланки «Кропива»
  • платформа з ситуаційної обізнаності Delta
  • cервіс підтримки логістичних операцій НАТО «LOGFAS»
  • проєкт «Очі».

Відзначив сьогоднішній день і президент України Володимир Зеленський.

"Сьогодні важливий день: наша боротьба вже триває 500 днів із моменту повномасштабного вторгнення. Ми отримали підтримку Його Всесвятості, молитви за наших бійців, за народ, за наших людей, за життя в Україні", - сказав він.

Додамо, що сьогодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відзначає ювілей - незламному генералу 50 років.

Нагадаємо, раніше Президент США Джо Байден заявив, що Україна не готова до членства в НАТО.

США також підтвердили передачу Україні касетних боєприпасів під гарантії щодо застосування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: