У Львові попрощаються з воїном УПА та поетом Йосипом Гулою

Йосип Гула
Йосип Гула. Фото: ЛМР

У вівторок, 11 липня, на Личаківському кладовищі, поховають воїна Української повстанської армії (УПА), активного громадського діяча та поета Йосипа Гулу, який помер на 93-му році життя 8 липня.

Про це повідомили у Львівській міській раді. 

Там розповіли, що о 10:00 год розпочнеться прощання у родинному помешканні. Похорон відбудеться 11:00 год в храмі великомученика Димитрія УГКЦ (вул. Загірна, 28а). Після цього процесія попрямує на Личаківське кладовище, де і поховають Йосипа Гулу.

Довідка

Йосип Гула (07.05.1931 – 08.07.2023) народився в селі Дідилів Львівської області.

Був воїном Української повстанської армії. У 16-річному віці склав присягу і став до лав захисників України під псевдо «Крук». У липні 1948 року був поранений та заарештований.

Після багатомісячних катувань Йосипа Гулу засудили до смертної кари, яку згодом замінили на 25-річне увʼязнення. Через численні акції протесту відбував каторгу у кількох закритих тюрмах, а у 1956 році був звільнений як «малолітній політвʼязень». 

Після повернення до Львова пережив переслідування комуністичного режиму, проте продовжував вести активну громадську діяльність. Був талановитим поетом, співаком, учасником хору «Нескорені», досліджував історію України, її культуру й літературу. 

Разом із дружиною прожив у шлюбі понад 63 роки, виховав двох дітей, чотирьох онуків та шістьох правнуків. 

Нагадаємо, що раніше ми повідомляли, що 10 липня, Львів прощався із шістдесятником, народним артистом України, актором Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької Юрієм Брилинським.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: