У Львові відреставрували старовинні дерев'яні двері (фото)

360016181_289895676784680_894027789174199041_n
Фото: «Бюро спадщини»

У Львові в будинку на вулиці Івана Франка, 144 фахівці відновили історичні дерев’яні двері-віяло.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міськраді.

Там розповіли, що роботи, які виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, тривали близько 2 місяців. 

У львівському комунальному підприємстві «Бюро спадщини» зазначили, так звані двері-віяло можуть відчинятися як всередину, так і назовні. Через цю особливість вони часто сильно нищаться. Тут, зокрема, було багато втрачених декоративних елементів. До прикладу, внизу дверей збереглася лише одна з шести автентичних тафель. Фахівці виготовили відповідні копії та встановили їх на місце.

Двері до і після реставрації. Фото: Фото: «Бюро спадщини»

Реставратор Ігор Вардзаль розповів, що в процесі робіт двері розчистили від пізніших нашарувань темно-коричневої фарби та повернули їм автентичне покриття із проявленням природної текстури дерева. Також замінили завіси, виготовили нові клямки та встановили фацетоване засклення.

За словами, директора ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик, вартість реставраційних робіт склала 49 998 грн. З цієї суми 34 999 грн оплатив німецький фонд Ебергарда Шьока, а іншу частину – мешканці.

Фото: «Бюро спадщини»

У міськраді підкреслили, що це вже тринадцята брама, яку цього року відновили у Львові.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові в будинку на вулиці Степана Бандери, 18 відновили п'ять історичних вікон та один балконний блок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: