Дані про показники розвитку відомств на Львівщині зібрали на єдиній платформі

photo_5294189075638634752_y
Фото: Львівська ОВА

У Львові презентували Місцевий портал відкритих даних області та портал місцевої статистики. На цих ресурсах є у вільному доступі інформація про основні показники розвитку регіону від структурних підрозділів ОВА та різних відомств: ДСНС, Нацполіції, Пенсійного фонду, податкової тощо.

Про це повідомили у військовій адміністрації регіону у вівторок, 11 липня.

Як пояснив заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Кулепін, це необхідно для прозорості діяльності органів влади і розвитку інформаційного суспільства, а також для бізнесу, громадян та дослідників, які працюють з такими даними.

«Місцевий портал покликаний, щоб набори даних були зібрані на єдиній платформі – їх є вже більше ніж сотня. Львівська ОВА спільно з іншими центральними органами виконавчої влади зібрали всі дані (112 наборів), які необхідні громадам для кращого виконання своїх повноважень на місцях.

Раніше Львівська ОВА підписала меморандуми про обмін даними з сімома центральними органами виконавчої влади області, і шість з них вже надали інформацію, яка тепер доступна на Місцевому порталі, а саме оприлюднили 37  додаткових показників, 15 нових в роботі. Також приємно, що до нашого меморандуму вже планують приєднатись Держпраця та НСЗУ у Львівській області», – зазначив Олександр Кулепін.

Проте з представленими наборами даних на Місцевому порталі відкритих даних зможе працювати не кожен, бо більшість є у форматах, які використовують у професійному середовищі – таблиці чи файли CSV. Тому додатково в управлінні з питань цифрового розвитку ЛОВА розробили Портал місцевої статистики Львівщини, на якому візуалізують набори даних, розміщених на Місцевому порталі.

Портал місцевої статистики є публічною онлайн-платформою, де представлені основні показники життєдіяльності Львівської області, згруповані за тематичними блоками та розподілені по районах та територіальних громадах. 

На ньому систематизували основні дані на рівні області, районів і громад, а саме ключові показники їхньої діяльності у розрізі 15-ти категорій (архітектура, бюджет, освіта, сільське господарство та ін.). Наприклад, інформація від ДСНС про кількість пожеж сухостою на рівні громад, саме з урахуванням реформи децентралізації, в Україні доступна лише на Львівщині. Слід додати, що зараз на Порталі не всі показники є на рівні громад у зв’язку з тим, що не всі інформаційні системи органів влади вже врахували реформу децентралізації, а продовжують працювати за старим адмінподілом.

На Порталі можна побачити динаміку показників – наприклад, динаміку кількості кримінальних проступків з підозрою можна простежити по кварталах чи по роках.

«Портал, перш за все, створювався для керівників та жителів громад, щоб вони могли розуміти, як працюють їхні громади. Наприклад, показники кількості виявлених правопорушень цікаві з огляду на те, що у деяких громадах реалізується обласна програма «Безпечна Львівщина», у межах якої встановлюють камери відеоспостереження. Аналіз показників дозволить визначити, як реалізація програми вплинула на виявлення і розкриття правопорушень», – розповів Олександр Кулепін.

Тут також доступний рейтинг громад і районів за різними показниками. Зокрема, можна переглянути рейтинг громад за результатами ЗНО. Окрім того, доступний інструмент «Порівняй свою громаду». Щоб проаналізувати підготовку учнів до ЗНО, можна обрати в меню кілька громад і отримати порівняльну інфографіку за обраними показниками. Також кожна громада на Порталі має свій профіль.

«Основна мета Порталу – це підвищення ефективності взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з бізнесом, громадськістю та громадянами, шляхом висвітлення та постійного оновлення інформації щодо життєдіяльності регіону та прийняття управлінських рішень на основі достовірних даних, що суттєво покращить якість та економічний ефект таких рішень», – додав заступник начальника Львівської ОВА.

Портал надає низку можливостей, серед яких: 

  • відображення основних показників життєдіяльності регіону в розрізі громад і районів і області;
  • відображення результатів рейтингування громад та районів області за визначеними показниками;
  • можливість порівнювати громади між собою за визначеними показниками;
  • можливість створення нових категорій показників та нових показників;

Уже зараз на Порталі можна переглянути видатки на освіту різних громад. З часом планують ці дані доповнити показниками видатків на одного учня чи видатками на один бал ЗНО, для того, щоб можна було порівняти оптимізацію мережі закладів освіти у громадах та вартість фінансування навчання одного учня.

Окрім того, управління з питань цифрового розвитку досягнуло домовленості з проєктом EU4DіgitalUА, який фінансує Європейський союз, та спільно працюють над проведенням інформаційного аудиту, що дозволить всередині ОВА виявити ще додаткові набори даних, які можна опублікувати та надати рекомендації для формування єдиної культури роботи з даними всередині ОДА. До речі, Львівська ОВА буде першою в Україні адміністрацією, яка проведе інформаційний аудит.

Також, завдяки підтримці донорів, до процесу розвитку сфери відкритих даних залучатимуть безпосередньо громади. Так, за інформацією управління, зі 73 громад Львівщини з відкритими даними працюють лише 13. Тому в управлінні планують розробити план дій з розвитку відкритих даних на рівні конкретної громади, визначити кроки, орієнтовані на приєднання громад до Міжнародної хартії відкритих даних, та забезпечити визначення й затвердження пріоритетних переліків, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних в кожній територіальній громаді.

Портал місцевої статистики працюватиме в тестовому режимі ще до кінця року. Тому, якщо ви помітили неточності у роботі платформи, повідомляйте за контактами, зазначеними на Порталі.

Посилання на платформи:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: