Норвегія передасть Україні зенітно-ракетний комплекс NASAMS

241569_nasams_digitalcombatsimulator
NASAMS. Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Сьогодні, 12 липня, уряд Норвегії оголосив, що передає Україні пакет підтримки NASAMS із додатковими центрами управління вогнем, пусковими установками і запчастинами. 

Про це повідомили в Міністерстві оборони Норвегії.

Зокрема Міністра оборони Норвегії Бйорна Арільда Грама зазначив, це забезпечить витривалість та підвищить ефективність вже переданих Україні засобів протиповітряної оборони.

«Уряд вирішив передати Україні пакет підтримки NASAMS, який включає два додаткові центри управління вогнем, дві пускові установки і запасні частини», –  розповіли в міністерстві.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що цього року уряд Норвегії збільшить розмір фонду військової допомоги Україні на 2,5 мільярди норвезьких крон (238,6 мільйона доларів). Її загальна вартість зросте до 10 мільярдів ($960 мільйонів).

Довідка

NASAMS — це зенітно-ракетна система середньої дальності, яка може випустити 72 ракети за 12 секунд і збиває літаки, гелікоптери і крилаті ракети. Дальність системи: від 2,5 до 40 кілометрів. Виробниками є норвезька компанії Norwegian Kongsberg і американська Raytheon.

Систему NASAMS використовують близько 12 країн світу. Зокрема США, Австралія, Норвегія, Іспанія, Фінляндія, а також Україна. У 7 листопаді 2022 року міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що перші комплекси NASAMS прибули в Україну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: