Помер відомий письменник Мілан Кундера

лорпав

На 94-році життя помер відомий чесько-французький письменник, поет і драматург Мілан Кундера.

Про це повідомляє чеське видання Novinky.cz.

Кундера народився у квітні 1929 року. Його батьком був піаніст, музикознавець і музичний педагог Людвік Кундера. Безсумнівно, саме тому молодий Мілан навчився грати на фортепіано, і музика займала своє місце не лише в його житті, а й у його творчості. Двоюрідним братом був поет і перекладач Людвік Кундера.

У 1950-х Кундера був відомий в основному як поет, дебютувавши в прозі тільки в 1958 році. Свій перший роман, «Жарт», він опублікував у 1967 році. Тоді ж на з'їзді Союзу чехословацьких письменників він сказав промову «Про неочевидність існування чеської нації», за яку після Празької весни його фактично зтерли з публічного життя, прибравши з полиць і його першу книгу. У 1971 році вийшов роман «Вальс на прощання», перекладений багатьма мовами.

1975 року Кундера переїхав до Франції на запрошення університету Ренна, і залишився там жити. 1981 року він отримав французьке громадянство. Через дев'ять років він опублікував останній роман чеською мовою, «Безсмертя», після цього писав французькою. Він не повернувся на батьківщину після еміграції з комуністичної країни та до останнього забороняв видавати себе в Чехії.

Кундера вів замкнутий спосіб життя, майже не давав інтерв'ю. У 2019 році він, на пропозицію прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша, відновив чеське громадянство, відібране у нього комуністами. Його книги 1960-х років і подальша робота в еміграції належать до основного фонду чеського мистецтва.

Причина смерті митця невідома.

За свою творчість Кундера отримав Австрійську державну премію з літератури за кордоном, премію Гердера, Єрусалимську премію за свободу особистості в суспільстві, французький орден Почесного легіону та низку інших відзнак. На батьківщині він став лауреатом премії імені Ярослава Зайферта, премії імені Ладіслава Фукса, а також державної нагороди за роман «Нестерпна легкість буття». Він також став почесним громадянином Брно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: