Окупанти планують перевести один з енергоблоків Запорізької АЕС в «гарячий режим», – МАГАТЕ

tyty
ЗАЕС. Фото: REUTERS

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) останніми днями продовжили перевірку частини української Запорізької атомної електростанції. На ній росіяни готуються до переведення четвертого блоку з режиму «холодного зупину» в режим «гарячий зупин». 

Про це повідомляє Міжнародне агентство атомної енергії (МАГАТЕ), у середу, 12 липня.

Там розповіли, що окупанти пояснюють свої дії тим, що це робиться для виведення блоку №5, який наразі перебуває в «гарячому зупині», у стан «холодного зупину» для проведення профілактичних робіт.

У МАГАТЕ зазначили, що пару, яка виробляється одним блоком під час «гарячого зупину», використовують для різних цілей ядерної безпеки, включно з переробкою рідких радіоактивних відходів, зібраних у резервуарах для зберігання. За інформацією МЕГАТЕ, інші блоки залишаються в режимі «холодного зупину».

«Проте експерти МАГАТЕ настійно рекомендують ЗАЕС вивчити всі можливі варіанти встановлення зовнішнього котла для вироблення необхідної пари, що дало б змогу перевести всі енергоблоки в стан «холодного зупину», оскільки Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження про обмеження роботи всіх шести блоків у стані «холодного зупину», - зазначили в МЕГАТЕ.

Підкреслимо, що генеральний директор МЕГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, додав, що ситуація з ядерною безпекою залишається дуже нестабільною.

Нагадаємо, раніше в «Енергоатомі» розповіли, що рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС є стабільним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: