Які свята відзначають 14 липня (іменини, народні прикмети)

Cdzns

ІА Дивись.info склала добірку важливих свят і подій, які відзначають 14 липня в Україні та світі.

Свята та події 14 липня

Сьогодні — День небінарних людей. Небінарні особи, можуть ідентифікувати себе як людей, які мають дві або більше статей (двогендерні чи тригендерні, не мають статі (агендерна, негендерна, безстатева, гендер-фрі); переміщення або коливання гендерної ідентичності. Гендерна ідентичність відокремлена від сексуальної чи романтичної орієнтації, а небінарні люди мають різноманітну сексуальну орієнтацію.

Небінарні гендерні ідентичності не пов'язані з певним гендерним виразом, таким як андрогінія. Небінарні люди як група мають широкий спектр гендерних виразів, а деякі можуть взагалі відкидати гендерні «ідентичності». Деякі небінарні люди лікуються від гендерної дисфорії хірургічним шляхом або гормонами.

Окрім цього, 14 липня відзначають День стовпотворіння. З Біблії відомо, що одного разу народи Вавилонського царства задумали побудувати високу вежу (на церковно-слов'янському - «стовп»). Так, що «стовпотворіння» - будівництво, творіння стовпа. «І сказали вони: побудуємо собі місто і вежу, висотою до небес, і зробимо собі ім'я, перш ніж розпорошилися по поверхні всієї землі» (Буття, гл. 11, ст. 4). Чим закінчилося Вавілонське стовпотворіння - відомо. Будівництво стало настільки «грандіозно» (включаючи по часу та території, на якій працювали люди), що в народі відбулося знаменитий початковий поділ мов.

Іменини 14 липня

Сьогодні іменини святкують: Ангеліна, Даміан, Дем'ян, Кузьма, Никодим, Петро, Бронавентура, Камілія та Маркел.

Яке сьогодні релігійне свято

14 липня православні вшановують день пам’яті святих безсрібників і чудотворців Даміана і Косми (Дем’яна і Кузьми). Брати Косма і Даміан жили в III столітті після Різдва Христового в Римі. Вони рано осиротіли. Їхнім основним заняттям була лікарська справа, в якій вони досягли неабияких успіхів. Вони не брали за свою працю жодної плати. Лікування безсрібників Косма і Даміан поєднували з проповіддю слова Божого.

Святих братів Косму і Даміана обмовили заздрісники, і їх викликав до себе імператор Карина. Він зажадав, щоб вони відреклися від Христа і визнали язичницьких богів, на що святі відповіли рішучою відмовою. Саме в цей момент у імператора зімкнуло шию і її вправив один із братів, імператор увірував у Христа і відпустив їх додому.

Брати постраждали від заздрості лікаря, що був колись їхнім учителем. Цей лікар заманив їх у гори і там убив. Після сконання святість лікарів-безсрібників Косми і Даміана була підтверджена багатьма чудесними знаменнями милості Божої.

Народні прикмети 14 липня

  • Західний вітер приносить дощі.
  • На деревах з'явилося жовте листя, то до ранньої осені.
  • Зірки дуже яскраво мерехтять 14 липня на нічному небі, а вранці видно хмари – буде сильна гроза.
  • Кузьма і Дем'ян прийшли, на косовицю пішли.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: