На вимогу громади забудовник змінив проект будівництва у Львові: про що йдеться

9
фото: візуалізація зміненого проекту

У четвер, 13 липня, на вулиці Широкій, 2 у Брюховичах відбулася публічна презентація проєкту від забудовника. Громадськість виступила проти будівництва, висунувши низку претензій.

На публічну презентацію та громадське обговорення змін представники будівельної компанії запросили місцевих мешканців, громадських активістів, представників влади та журналістів. Зустрілися на ділянці.

Раніше на території планували вирубати ліс

Йдеться про недобудовану школу в Брюховичах, розташовану на земельній ділянці площею понад 3,7 га. Там росте велика кількість столітніх дерев. Цю територію Брюховицька селищна рада за кілька днів до своєї ліквідації безкоштовно передала громадській організації під забудову. Втім, майже рік ділянка перебувала під арештом, адже була відкрита кримінальна справа. Проте восени 2022 року його зняли, і забудовник відразу взявся до робіт. Але розпочав будівництво чергового житла замість школи.

Згідно з минулим проєктом, який дозволила Брюховицька селищна рада, передбачалося 5340 кв метрів території для житла, 18 600 квадратних метрів під торгово-розважальний центр, й ще 500 квадратних метрів — для центру реабілітації учасників АТО. Практично вся територія відводилася під облаштування паркомісць. 

SENSAR Development зайшов у цей проєкт орієнтовно рік тому. Це релокована компанія із Запоріжжя. Маючи юридичні підстави будувати, забудовник, утім, зіштовхнувся з громадським спротивом та негативною реакцією Львівської міської ради. Відтак, довелося оновити та відкорегувати проєкт.

«Ми родом із Запоріжжя і маємо в своєму портфелі багато проєктів, три з яких ми добудували вже під час війни у місті за 40 км від лінії фронту. Маємо певний досвід в будівництві. І коли зіштовхнулись із такою ситуацією — а для нас це вперше за всі роки роботи! - то вирішили дослухатись до бажань громади і піти назустріч», - зазначив під час зустрічі засновник і CЕО SENSAR Development Марк Марченко.

Компанія також обіцяє не обділити увагою й першочергове призначення території, відтак планує долучитися до будівництва школи в Брюховичах та виділить на це 10 мільйонів гривень. 

фото: ілюстрація лікувально-оздоровчого центру для ветеранів та воїнів (згідно з новим проектом)
фото: ілюстрація комплексу (згідно з новим проектом)
фото: ілюстрація комплексу (згідно з новим проектом)

Проект змінили на вимогу громади

На сайті оновленого проекту поки що немає. Як зазначив керівник Марк Марченко, план ще може суттєво змінитися. Наразі компанія планує створити готель з великою територією та басейном, апартаменти для тимчасового проживання не вище чотирьох поверхів, лікувально-оздоровчий центр для ветеранів та воїнів, приватний дитсадок.

Також у пріорітеті більше озеленення та розробка джерел термальних вод, які, за попередніми даними геологів, є саме на цій ділянці. У SENSAR Development повідомляють, що вже проводять початкові роботи з вивчення ґрунту, щоб визначити потенціал. У разі позитивних висновків фахівців готові коригувати проєкт, адже це комерційно привабливий фактор.

Він запевнив, що на ділянці не буде багатоповерхівок чи торгових центрів, як планували на початку. Проєкт повністю переосмислили і комерційну привабливість вирішили шукати у побудові та адмініструванні готелю. Таким чином щільність забудови ділянки зменшили до 20-25%, а ще — це дало змогу зберегти багаторічні дерева, яким загрожувала вирубка.

Готель з апартаментами теж, за його словами, не буде високим — на три, в деяких корпусах чотири поверхи. Із басейном. Для готелю вже шукають міжнародного оператора — ведуть перемовини зокрема із «Хілтоном» та «Ріксусом».

фото: засновник, СЕО SENSAR Development

Мешканці Брюховичів висувають низку претензій

Втім, знайти компроміс із місцевими компанія наразі не змогла. Мешканці не раді будівництву вже другого готелю на території Брюховичів. На їхню думку, на місцевості достатно відпочинкових зон. Знищення зелених насаджень вони називають неприпустимим і не вірять у те, що забудовник дотримається слова.

«Це природа! Не руйнуйте природу!», - вигукував невідомий протестувальник.

Також громада вимагає від забудовника остаточний генплан будівництва. Бо, як ми вже зазначали, наразі він ще у розробці.

«Ви зараз надали фотографії, невідомо з чого ви надали фотографії. Це ви собі придумали щось. Ви повинні надати свою проектну документацію. Завтра ви повернетеся до попереднього проєкту — і хто за це відповідатиме?», - сказав мешканець смт Брюховичі Василь Семенович.

Щодо термальних джерел, то будь-які будівельні проекти на цій території, вважають протестувальники, мають проходити жорсткий контроль на їх відповідність цільовому призначенню. А у випадку «шарлатанства» на зразок маскування забудови під відпочинкові зони мають бути передбачені відповідальність та демонтаж об’єкта.

«Термальні води належать громаді Брюховича. Ви не можете привласнити природні ресурси», - скандував мітингувальник.

фото: протестувальник

Відтак, наразі компанія перебуває на стадії перемовин із місцевими, при цьому запевняючи — всі думки будуть враховані.

Довідка

Компанія «Сенсар Групп» зареєстрована у Запоріжжі та належить мешканці Дніпра Світлані Васильєвій, яка працювала у різних відділеннях виконавчої служби в Одесі та Києві. Директоркою фірми вказана Олена Бартуль (балотувалася від «Слуги Народу» у 2020 році, але не пройшла).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: