В ООН отримали повідомлення від Росії про припинення зернової угоди

но

Представник офісу Організації Об’єднаних Націй у Стамбулі підтвердив, що ООН отримала письмове повідомлення від Москви про вихід із зернової угоди.

Про це повідомляє CNN.

«Офіційний представник Організації Об'єднаних Націй підтвердив CNN, що офіс ООН у Стамбулі, Туреччина, отримав письмове повідомлення від Росії про припинення участі в зерновій угоді з Україною», - йдеться у повідомленні.

Водночас представник ООН сказав, що «генеральний секретар не припинить своїх зусиль щодо сприяння безперешкодному доступу до глобальних ринків продовольчих товарів та добрив як з України, так і з Російської Федерації для збереження глобальної продовольчої безпеки».

Нагадаємо, напередодні речник президента рф Дмитро Пєсков повідомив, що для його країни Чорноморська зернова ініціатива «фактично припинила свою дію».

Про «зернову угоду»

22 липня теперішнього року Україна підписала із Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту українського зерна через порти в Чорному мору. Натомість рф підписала із цими ж представниками дзеркальний договір.

У такому разі, підкреслимо, що Україна не підписувала жодного міжнародного документу із країною-агресоркою. Угода стосується експорту з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Контроль портів залишиться за українською стороною; жодні судна, крім тих, які забезпечуватимуть експорт зерна та пов'язаної продукції, не зможуть увійти до портів.

Першого серпня, з Одеського порту вийшло судно RAZONI, завантажене 26 тисями тоннами кукурудзи під прапором Сьєрра-Леоне - вперше з початку повномасштабного російського вторгнення.

18 травня спливає термін дії «зернової угоди», яка дозволяє експортувати українське зерно морем з частини чорноморських портів України. Росія не хоче її продовжувати, вимагаючи від ООН преференцій щодо скасування санкцій на постачання власних добрив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: