Майже не росла: львівські лікарі пересадили нирку дівчинці, яка мала рідкісну хворобу

Антоніна_ 3
Антоніна разом з батьками Фото: ЛМР

Антоніна  з Івано-Франківська була абсолютно здоровою дитиною, як здавалося її батькам, до 9 років. Однак тоді вони зрозуміли, що їхня донька майже перестала рости. Це було пов’язано з роботою нирок, які працювали лише на 15%.

Про це повідомили в Львівській міськраді.

Дівчинка потребувала пересадки нирки. Оскільки Антоніна мала вроджене генетичне захворювання - нефронофтиз Фанконі, яке успадкувала від батька.

Операцію на пересадку нирки дівчинці зробили львівські медики в центрі трансплантології лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання. Її виконали успішно від посмертного донора, яким став 50-річний чоловік з Тернопільщини. Після того, як лікарі констатували в нього смерть мозку, рідні погодилися віддати його органи для трансплантації. 

Операційне втручання тривало понад 6 годин і минуло навіть успішніше, ніж на те сподівалися хірурги. Оскільки просто на операційному столі нирка запрацювала, а вже на четвертий день після операції всі показники маленької пацієнтки нормалізувалися. Так, орган повністю прижився.

Довідка

Нефронофтиз Фанконі - спадкова недуга, яка викликає погіршення здоров’я саме у  жінок та призводить до ниркової недостатності. Трапляється нефронофтиз Фанконі вкрай рідко – всього 1 випадок на 100 000 населення.

У львівській міськраді зазначають, щороку пересадки нирки потребують 4 дитини на 1 млн населення. Аби мати змогу врятувати всіх маленьких пацієнтів з подібними недугами, лікарі закликають українців давати згоду на посмертне донорство.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові лікарі зберегли палець військовому, який він міг втратити через пухлину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: