Європейський суд відхилив позов, який росія раніше висунула проти України

європейський суд
Фото ілюстративне: Shutterstock

У вівторок, 18 липня, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відхилив усі претензії рф до України за скаргою, яку держава-агресор подала у 2021 році.

Про це повідомили в Міністерстві Юстицій України з посиланням на рішення суду.

Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко розповіла, що Європейський Суд одразу ж відхилив клопотання рф щодо тимчасових заходів за Правилом 39. Крім того, при поданні позову, всі документи, як докази, так і сама заява, були подані російською мовою, у зв’язку з чим ЄСПЛ неодноразово надавав вказівки подати всі документи офіційними мовами його роботи, англійською або французькою, однак росія постійно відтягувала надання належно підготовлених документів.

Зокрема у Міністерстві Юстицій зазначили, що ця справа виникла на підставі заяви, поданої проти України урядом росії 22 липня 2021 року за статтею 33 (міждержавні справи) Європейської конвенції з прав людини. Тоді карга росії — єдина міждержавна скарга проти України.

Так, держава-агресор висунута за 10 групами звинувачень. Росія закидала Україні нібито адміністративні практики «вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеженнях на використання російської мови та напади на російські посольства і консульства».

Крім того, в цій скарзі рф також спробувала приписати Україні відповідальність за катастрофу авіалайнера MH17, тому що Україна «не закрила повітряний простір». Москва також скаржилась на блокування Північно-Кримського каналу та просила ЄСПЛ застосувати тимчасові заходи, зокрема, зобов’язати Україну відновити подачу води до Криму та припинити «утиски» у використанні російської мови. Але суд одразу відмовив у цьому.

Нагадуємо, раніше речник президента рф Дмитро Пєсков повідомив, що для його країни Чорноморська зернова ініціатива «фактично припинила свою дію». Так, знову виникли проблеми з експортом українського зерна через Чорне море.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: