«єОселя»: хто може взяти кредит на житло в Україні

09ор
Фото: bm.img.com.ua

«єОселя» – державна програма іпотечного кредитування житла, яка запрацювала у жовтні 2022 року. Раніше взяти у ній участь могли лише кадрові військові, силовики, медики, вчителі та науковці. Але незабаром цей перелік стане більшим.

Так, з 1 серпня уряд розширює програму, тож скористатися нею зможуть ще кілька категорій українців.

Хто може отримати кредит на житло і як це зробити — розповідає Дивись.info.

фото: oda.zht.gov.ua

Хто тепер зможе отримати кредит на житло

«З 1 серпня запускаємо наступний етап державної програми єОселя і збільшуємо кількість українців, які можуть скористатись нею та придбати житло. Ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішні переселенці, що змушені були переїхати через війну в більш безпечні регіони, та люди, які не мають свого житла, можуть подати заявку через застосунок Дія на отримання іпотечного кредиту під 7%», - розповіла Перший віцепрем'єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко. 

Якщо говорити детальніше, то відтепер кредит на житло зможуть брати:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій,
  • особи з інвалідністю внаслідок війни,
  • сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 квадратних метрів для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 квадратний метр — на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

І це не всі зміни

В ухваленому рішенні Уряду також передбачаються наступні:

  • збільшено перелік територій, на які розповсюджується програма. Відтепер вона буде доступна у Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії;
  • до категорії військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти іпотеку під 3% річних, додали детективів і старших детективів Національного антикорупційного бюро, осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективів та осіб начальницького складу Бюро економічної безпеки;
  • для тих військових та силовиків, які внаслідок поранення під час бойових завдань, отримали І-ІІ групу інвалідності та втратили свою посаду, зберігається право на компенсацію % ставки за рахунок держави до рівня 3% річних;
  • по моделях фінансування будівництва житла виключено «попередні» договори та договори, за якими не відбувається «реальний» перехід майнових прав до покупців.

Як та на яких умовах можна отримати квартиру

Програма «єОселя» передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках — а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку.

Зазначені вище категорії громадян зможуть взяти участь у програмі єОселя на таких умовах:

  • фіксована річна ставка у гривні - 7%;
  • перший внесок - від 20%;
  • термін кредитування - до 20 років;
  • придбати можна квартиру у будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору. 

Отримати кредит на житло за програмою «єОселя» українці зараз можуть у таких банках на вибір (список ще має розширюватись):

  • «ПриватБанк»;
  • «Ощадбанк»;
  • «Укргазбанк»;
  • «Глобусбанк»;
  • Sky Bank.

Але є додаткові витрати, стандартні для іпотечних кредитів. Може знадобитись оплатити, зокрема:

  • страхування іпотеки;
  • разову комісію;
  • послуги нотаріуса;
  • оцінювання нерухомості;
  • відкриття рахунку;
  • переказ коштів на рахунок продавця.
фото: pinterest.com

Як отримати іпотеку по «єОселі» в застосунку «Дія»

  1. У застосунку «ДІЯ» знаходите розділ «Послуги» та обираєте «єОселя».
  2. Ознайомтеся з умовами. Підтверджуєте, що ви не маєте чинних державних договорів по іпотеці. Натискаєте «Почати».
  3. Вказуєте свою пільгову категорію. 
  4. Обираєте сімейний стан. За наявності, чоловік/дружина має надати свої дані для заяви. Для цього треба просканувати QR-код на екрані за допомогою ДІЇ або перейти за посиланням. Далі паралельно з основним заявником треба внести особисту інформацію та підписати заяву ДІЯ.Підписом
  5. Вказуєте кількість неповнолітніх дітей або те, що вони відсутні. За потреби вносите в ДІЮ свідоцтва про народження. Для цього потрібно лише серія та номер документа.
  6. Перевірте дані про вашу наявну житлову нерухомість. За потреби вносите необхідну інформацію: адресу, площу, частку, що належить вам.
  7. Далі ДІЯ отримає дані про ваш дохід Пенсійного фонду та довідки ОК-7 (відомість про суми заробітної плати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок) автоматично. Але ви маєте додатково вказати дохід за останні 3 місяці.
  8. Заповнюєте контактні дані: пошту та номер телефону. 
  9. Вказуєте орієнтовану вартість житла та суму першого внеску. 
  10. Обираєте місто, де плануєте отримати житло та банки, з якими плануєте співпрацювати. Можна обрати декілька установ.
  11. Переглядаєте інформацію в заяві. Перевіряєте дані з реєстрів. Надаєте необхідні дозволи та затверджуєте ДІЯ.Підписом.
  12. Очікуєте на результат. У випадку позитивної відповіді від декількох банків обираєте один та натискаєте “Прийняти пропозицію”. На вибір у вас є 30 календарних днів. Протягом цього строку можна змінити банк або відмовитися від іпотеки. 
  13. Після цього ви маєте надати банку всі необхідні документи, обрати квартиру та підписати заяву особисто. 

Яке житло можна взяти у кредит

Якщо людина захоче придбати житло, що будується, вона зможе це зробити лише у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми.

У межах «єОселі» допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту.

Ні таунхауси, ні приватні будинки не підпадають під програму «єОселя». Бо йдеться лише про квартири у багатоповерховому будинку. Крім того, житло в обласних центрах має бути нове або здане в експлуатацію не більше ніж 10 років тому.

Про програму «єОселя»

Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. На пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки та оборони, медпрацівники, педагоги, науковці.

Станом на липень 2023 вже видані майже 1700 кредитів на суму понад 2,3 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: