У Львові відновили вікна у будинку, де мешкав творець кам'яниць

реставрація
Фото: "Бюро спадщини"

У Львові відреставрували вікна у під’їзді будинку, в якому мешкав архітектор Юзеф Авін. Будинок розташований на вулиці Вітовського, 37, що біля вілли Бачевських.

Про це повідомили у комунальному підприємстві «Бюро спадщини».

«Довгий час вікна перебували в поганому стані та були покриті шарами старої фарби. Фахівці замінили пошкоджені дерев'яні частини новими вставками, встановили нове засклення, поставили віконний ущільнювач та нові металеві зливи. Також була проведена ретельна очистка збережених латунних ручок та фурнітури», — розповів реставратор Юрій Танячкевич.

Фото: "Бюро спадщини"

Відновлення обійшлося у 57 тисяч 865 грн. З цієї суми німецький фонд Ебергарда Шьока оплатив 34 тисяч 719 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування.

Хто такий Юзеф Авін?

Польський архітектор, графік, теоретик мистецтва, колекціонер єврейського походження. Народився у Львові в червні 1883 року. Навчався у Львівській політехніці.

З початку 1900-х років виконав ряд архітектурних об'єктів у Львові. На вулиці Дорошенка, 16 діяло його архітектурне бюро.

Серед його робіт є багато львівських чиншових кам'яниць,себто таких, у яких орендували житло за платю - Ред.), як-от на вулиці Дорошенка, 14, Конопницької,2,4 та 6.

Також він проєктував медичний навчальний заклад Collegium Pharmaceuticum на вулиці Пекарській, 52 (тепер — кафедра фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії Львівського національного університету імені Данила Галицького). В цьому приміщенні також діє музей хвороб людини.

Під час німецької окупації потрапив у гетто. Восени 1942 року, під час акції по «зменьшенню» гетто потрапив до Янівського концтабору, де і помер. Йому було 59 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: