МОЗ: рівень забруднення поверхневих вод після підриву Каховської ГЕС знижується

вода
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

У Міністерстві охорони здоров'я зазначили, що зараз рівень забруднення знизився до відхилення у 15 %. Для порівняння - у перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС морська та річкова вода з поверхневих водойм за бактеріологічними показниками не відповідала санітарним нормам у 35 % випадках.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України.

Зокрема заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, що вода поступово очищується, але все ще залишається небезпечною для купання, використання у господарських цілях та вилову риби з таких водойм для подальшого вживання. Крім того, у воді виявляється ротавірус, збудники гострих кишкових інфекцій – тобто ризики інфікування та негативного впливу на здоров’я зберігаються.

За інформацією МОЗ, епідеміологічна ситуація на території Одеської, Херсонської та Миколаївської областей – контрольована. Холери, вірусного гепатиту А та спалахів гострих інфекційних хвороб на територіях постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС областей не виявлено.

«Також спеціалісти ЦКПХ (Центрів контролю та профілактики хвороб - приміт. ред.) відбирають для дослідження проби ґрунту. Їх проводять на територіях областей, де повністю спала вода після затоплення. Дослідження дозволяють визначити рівень забруднення ґрунту. Зокрема, наявність у ньому токсичних речовин та рівень паразитарного забруднення. Станом на кінець липня, 91 % проб відповідають гігієнічним вимогам», – повідомили в міністерстві.

Нагадаємо, що раніше ми повідомляли, що у ЄС заявили, що Каховську ГЕС підірвали росіяни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: