Маркування та класифікація трансмісійних олив

Screenshot_167
Фото з відкритого доступу

Мастило для коробки перемикання передач (КПП) — це важливий витратний матеріал у будь-якому авто. Воно захищає трансмісію від пошкоджень і сприяє правильній роботі всіх механізмів. Водночас всі продукти мають своє маркування, а також класифікуються за низкою стандартів та умовами експлуатації.

Щоб правильно підібрати та купити трансмісійну оливу для своєї машини, ви можете перейти на сайт інтернет-магазину з автомобільними запчастинами та скористатися пошуком за VIN-кодом. Це дозволяє швидко знайти мастило, яке найкраще підійде саме вашому транспортному засобу.

Трансмісійне мастило: класифікація за API

Мастильні матеріали для КПП повинні ефективно виконувати свої завдання незалежно від температури та експлуатаційних умов. Для цього автомобілісту потрібно підбирати оливу, яка найкраще справлятиметься зі своїми завданнями. Щоб полегшити вибір для автомобілістів, виробники продукції дотримуються стандарту API (American Petroleum Institute). Його показником є Gear Lubricant (GL) із певною цифрою.

Продукти з маркуванням від GL-1 до GL-3 призначені для автомобілів ранніх років випуску. У більшості сучасних транспортних засобів використовуються суміші з маркуванням GL-4 або GL-5. У групі GL-6 представлені найбільш ефективні трансмісійні оливи, які сьогодні мають обмежену сферу застосування.

Яку в'язкість має олива трансмісійна

За маркуванням продукції можна визначити умови, у яких мастильний матеріал найкраще справлятиметься зі своїми завданнями. Достатньо звернути увагу на маркування Society of Automotive Engineers (SAE). У його основі лежить класифікація по в'язкості — SAE J 306. Зверніть увагу: вона не замінює API, а доповнює її, дозволяючи автовласникам легко підбирати потрібний продукт.

За стандартом SAE визначається тільки в'язкість мастильного матеріалу:

  • Позначення з буквою “W” розшифровується як “winter” (зима). Тобто мастильний матеріал SAE 70W — це трансмісійне мастило, призначене для холодної пори року.
  • Якщо в маркуванні немає букви “W”, а є тільки число, тоді це мастило для літньої експлуатації.
  • Подвійне позначення типу SAE 75W-90 — це всесезонний продукт, який можна використовувати незалежно від температури навколишнього середовища.

У кожного мастила своє числове позначення, що визначає ступінь в'язкості. Чим вище число, тим більш текучим є трансмісійна олива. Наприклад, продукт з маркуванням SAE 70W краще справлятиметься зі своїми завданнями взимку, ніж SAE 85W.

Яке заливати мастило в КПП: тип основи

Маркування по API та SAE не дає детального уявлення про те, як мастильний матеріал діятиме всередині автомобіля. Натомість слід звертати увагу на специфікацію заводу-виробника оливи. Однією з найважливіших характеристик є основа продукту, яка може бути:

  • Мінеральною — складається з низки хімічних речовин, які отримують під час перероблення нафти. Такі продукти вважаються найбільш економічними, але вони мають ряд обмежень. Наприклад, їх властивості залежать від температури навколишнього середовища, до того ж вони порівняно швидко витрачають свій ресурс і потребують регулярної заміни.
  • Синтетичною — виготовляється зі спеціальних речовин, одержаних за допомогою хімічного синтезу. У трансмісійні оливи з такою основою додають різноманітні присадки, що покращують майже всі властивості. Мастильні матеріали синтетичного типу не мають тих недоліків, які є в мінеральних продуктах, проте їх вартість вища.
  • Напівсинтетичною — таку основу одержують, змішуючи мінеральні та синтетичні речовини в певних пропорціях. Це дозволяє виробникам створювати досить ефективні, але не дуже дорогі трансмісійні оливи.

Вирішивши купити трансмісійну оливу в Україні, враховуйте її класифікацію та тип основи, а також уважно вивчіть маркування. Це допоможе вам підібрати мастило, яке буде найбільш ефективним для вашого автомобіля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: