Американські аналітики розповіли, чи повернеться рф "зернової угоди"

176651-1_large

Кремль продовжує демонструвати своє небажання повертатися до Чорноморської зернової угоди за відсутності значних поступок із боку Заходу.

Про це написали аналітики інституту вивчення війни ISW.

4 серпня кремль оприлюднив спільну заяву після зустрічі президента росії володимира путіна з африканськими лідерами щодо їх нової офіційної назви «Африканська мирна ініціатива».

У документі йдеться про те, що африканські лідери закликали до конкретних кроків з усунення перешкод для експорту російського зерна і добрив. Повернення рф до "зернової угоди" дасть можливість для вивільнення і доставки до африканських країн 200 тисяч тонн російських добрив, які застрягли в європейських портах.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати продовжуватимуть робити «все необхідне», щоб Росія могла вільно експортувати продовольство на світовий ринок, якщо Росія захоче відродити Чорноморську зернову ініціативу та дозволить Україні безпечно експортувати зерно через Чорне море. 

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков відповів на заяву Блінкена, заявивши, що як тільки Сполучені Штати виконають умови Росії, «угода буде негайно відновлена». 

Ці заяви не дають чітких ознак того, що Росія має намір знову приєднатися до Чорноморської зернової ініціативи та прагне змусити Захід скасувати обмеження на власний експорт.

Зауважимо, раніше американські аналітики вже проаналізували, для чого кремль маніпулює «зерновою угодою». Росія вчергове хоче підірвати західну підтримку України і завдає ударів по українській портовій та зерновій інфраструктурі.

Нагадаємо, 18 травня сплив термін дії «зернової угоди», яка дозволяла експортувати українське зерно морем з частини чорноморських портів України. Росія не хоче її продовжувати, вимагаючи від ООН преференцій щодо скасування санкцій на постачання власних добрив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: