Український художник з душею січового стрільця: про творчий шлях Осипа Куриласа

Дизайн без назви (1)
Осип Курилас. Колаж: ІА Дивись.info

Осип Курилас – багатогранний український художник, який експериментував з техніками і стилями. А під час Першої світової війни він очолював Пресову квартиру (прес-центр) Легіону Українських січових стрільців, оспівуючи своєю творчістю стрілецький рух.

Сьогодні минають 153 роки від дня народження Осипа Куриласа. З цієї нагоди ІА Дивись.info розповідає детальніше про життя та особливість творчості львівського художника.

Малював портрети, щоб заробити гроші на навчання

Осип Курилас народився 7 серпня 1870 року в містечку Щирець на Львівщині в багатодітній родині вчителя місцевої народної школи. Вже з дитинства Осип зрозумів своє покликання ‒ бути художником. Тому в 1886 році вступив до Художньо-промислової школи, де навчався чотири роки, і за цей період отримав базову художню освіту.

Для того, щоб продовжити навчання в Академії мистецтв, Осип Курилас заробляв гроші, малюючи ікони та портрети людей, адже в його сім’ї не вистачало коштів на навчання. Проте в 1895 році він усе ж отримав грошову допомогу від свого старшого брата, який мешкав у Хорватії. Так, Осип вступив до Краківської академії мистецтв, де й розпочалася його кар’єра художника.

Осип Курилас "Собор святого Юра"

За п’ять років навчання в Кракові Осип Курилас здобув 5 срібних медалей і 19 нагород у різних конкурсах. Він був одним з найкращих студентів академії мистецтв та досяг визнання серед польських митців. У 1898 році Осип Курилас брав участь у виставках, які у Львові організовувало «Товариство для розвою руської штуки» та був його членом.

Тоді ж Осип Курилас створив низку картин та ілюстрацій, а також намалював визначний портрет Миколи Лисенка. Тогочасні роботи, як-от «Пробудження весни», «Безпритульні», «Сироти за домовиною матері», «Жебраки», були  презентовані на виставці у Кракові в 1901 році.

Осип Курилас "Портрет Миколи Лисенка". Фото: art.lviv-online.com

 У 1903 році художник багато подорожував Західною Європою, відвідував музеї та картинні галереї в Празі, Відні, Будапешті тощо. Згодом, у 1906 році, Осип Курилас одружився з Валерією Скорхан та працював з історичною тематикою ‒ ілюстраціями до підручника «Історія України», портретами Тараса Шевченка, Івана Котляревського та українських гетьманів.

Осип Курилас і Легіон Українських січових стрільців

З початком Першої світової війни Осип Курилас пішов добровольцем у загін Українських січових стрільців, очолював Пресову квартиру, яка була створена з культурно-просвітницькою метою та гуртувала довкола себе митців з різних сфер. Тоді митець дружив з композитором Левком Лепким, братом поета Богдана Лепкого.

Період січових стрільців стає надзвичайно продуктивним для Куриласа, адже він оспівував їхні подвиги на своїх численних малюнках і листівках. У цей час також створив близько 200 портретів своїх побратимів та картин жанрового живопису, ілюстрував сатиричні журнали та багато казок і оповідань.

Осип Курилас за мольбертом під час служби в УСС. Світлина: Фотографії Старого Львова

У 1918 році Осип Курилас брав участь у виставці Українських січових стрільців, яка відбувалась у Львові. Виставку відвідав митрополит Андрей Шептицький, портрети якого не раз створював художник. Пізніше, у 1934 році, він долучився до виставки присвяченої 20-ій річниці від створення Легіону українських січових стрільців.

У повоєнні роки Осип Курилас працював викладачем малювання. Так, у 1920 році почав викладати в художній школі Олекси Новаківського, після смерті якого в 1935 році сам очолив цей навчальний заклад. Вже з початком викладання Курилас увів уроки рисунку в художній школі Новаківського та в українській жіночій учительській гімназії. Також викладав живопис у Мистецькій промисловій школі та Інституті народної творчості. 

У той же час він намалював багато ілюстрацій до журналів та книжок. Досі одними з найкращих вважають його ілюстрації до збірки новел «Кленові листки» Василя Стефаника, який був другом  Куриласа.

Читайте також Як у Львові 6 серпня 1914 року створили легіон Українських січових стрільців

Осипа Курсила поряд зі своїми картинами. Світлина: Фотографії Старого Львова

Творчість Осипа Куриласа в українському мистецтві

Досягнення Осипа Куриласа в українському мистецтві годі переоцінити. Його численні малюнки та ілюстрації оспівують січових стрільців, є важливим культурним надбанням. Вершиною його творчості цього напрямку є живописні роботи: «Добровольці», «Бій на Маківці», «Чуєш, брате мій», «Битва на Лисоні», «Прощання», «Поранений» та ін.

Осип Курилас. Листівки з серії "Українські січові стрільці"

Перебуваючи в середовищі січових стрільців, Осип Курилас малює портрети старшин, як-от, Василя Дідушка, Гриця Коссака Семена Горука.  

Цікавою в цьому плані є робота «Тарас Шевченко. Дивлюсь аж світає...». Картина створена у 1918 році із зображенням Тараса Шевченка, який  оптимістично дивиться на світанок, а позаду нього у хмарах виднілися січові стрільці. Проте з приходом до Львова радянської влади, художник замалював стрільців хмарами, щоб роботу не знищили.

Читайте також Бурхливе життя та загадкова смерть: про художника Олександра Мурашка, який був учнем Рєпіна

Осип Курилас, 1918 р. Портрет Тараса Шевченка з січовими стрільцями позаду і без. Фото: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Митця не стало 25 червня 1951 року. На наступний рік після його смерті радянська влада спалила 164 його картини, які вилучила у спецфонд, створений для експонатів, «що не мають музейного значення і підлягають спаленню в присутності комісії».

Осипа Куриласа вважають як традиційним, так і модерним художником. Уваги заслуговують його роботи на сакральну тематику. Новаторство художника виявляється у стилі його ікон, на яких він використовував «етнографічне надбання української культури та місцевих пейзажів». Відомими є його ікони «Богородиця» та «Ісус Христос» у вишитих сорочках. Картини релігійного змісту, ікони та іконостаси Осипа Куриласа зберігаються у Львові, а також у Польщі та США.

Осип Курилас. "Ісус Христос" та "Богородиця". Фото: religionpravda.com.ua

Повоєнні твори художника виконані у стилі соціалістичного реалізму, за словами критиків виявляють «радість оновленої Галичини» та приховують нотки сарказму. До робіт цього жанру належать, наприклад, «Колгосп у Щирецькому районі», «На щирецькому дворі» та інші. 

Читайте також Морські пейзажі Криму та пожежа Москви: про українського художника Івана Айвазовського

Осип Курилас "Родина священника". Фото: Вікіпедія

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: