Як знизити ризики інвестування у нерухомість

1
фото: "Нова Оселя"

Є чимало варіантів інвестицій у нерухомість: можна вкласти гроші в будівництво на ранньому етапі для перепродажу або придбати квартиру з ремонтом для здачі в оренду. Однак завжди є ризики отримати збитки.

Що це за ризики та як їх знизити — розповідає Дивись.info.

В умовах війни та економічної нестабільності складно знайти більш надійний і менш ризиковий спосіб зберегти свої заощадження, ніж інвестиції у нерухомість. Існують різні способи таких капіталовкладень. Йдеться про інвестиції для здачі в оренду, інвестування у новобудови, купівлю комерційної нерухомості чи інвестування у нерухомість під ремонт. Кожен варіант приносить той чи інший дохід за різний термін. Відповідно, кожен з них має свої ризики.

Про які саме ризики йдеться?

фото: getty images

Нестабільність економічної ситуації в країні чи регіоні

Перший і головний ризик, про який не варто забувати – нестабільні економічні коливання в країні чи регіоні. В Україні це актуальна проблема, особливо після повномасштабного вторгнення. Будівельний ринок працює виключно на довірі між продавцями та покупцями. Можна сказати, це суспільний договір.

У регіонах, де відбуваються бойові дії, багато компаній призупинили роботу, а то й взагалі покинули ринок нерухомості, залишивши після себе незавершене будівництво.

Проте у Львові ситуація інша: вже через місяць після 24 лютого девелопери почали відновлювати будівельні роботи. Станом на сьогодні сотні проектів введені в експлуатацію, і багато компаній планують виводити на ринок нові об’єкти.

В середньому ринок новобудов складає 50- 60% від довоєнного і залишається фактично єдиним вигідним інструментом фінансування.

Як запобігти?

Вдалим рішенням буде інвестувати у нерухомість в регіонах, розташованих відносно далеко від зони бойових дій. Але, звичайно, гарантій у такому разі немає: застрахувати капіталовкладення від війни неможливо.

Банкрутство компанії-забудовника

Іншим економічним ризиком в інвестуванні в нерухомість може бути банкрутство компанії-забудовника.

Як запобігти?

Першою ознакою проблем забудовника, поганого фінансового стану та й, в принципі, можливих проблем в майбутньому є ціна, яка не відповідає середньоринковій або є значно нижчою ніж в конкурентів. Саме на вартість метра квадратного потрібно звертати увагу в першу чергу. Все просто: бачите надвигідну пропозицію — не купуйте. Забудовник, який переймається репутацією та усвідомлює важливість виконання зобов’язань перед клієнтом, не пропонує низьку ціну. Адже він розуміє, що об’єкти потрібно будувати щонайменше два роки, а за цей час зростуть ціни на матеріали, вартість робочої сили і можуть виникнути різні форс-мажорні обставини.

Тож краще вкладати кошти у квартиру, меншу за площею, але дорожчою за квадратний метр та, відповідно, купувати у більш надійного девелопера. Крім того, необхідно проаналізувати компанію-забудовника: звернути увагу на наявність незавершених об’єктів, репутацію компанії, установчі та дозвільні документи на будівництво.

фото: "Нова Оселя"

Недотримання будівельних норм забудовником

Також до економічних ризиків можна віднести низьку якість будівництва. Якщо в будівництві будуть присутні дефекти, це обійдеться інвестору як додаткові витрати до ремонту.

Як запобігти?

Треба враховувати, що компанії, які будують якісне житло, не будуть використовувати менш якісні матеріали, а тому вартість нерухомості в цих забудовників буде високою. Фактично доцільніше вкласти більше грошей, але натомість отримати більш гарантовану якість.

Неліквідна нерухомість

Уявімо ситуацію: інвестор вкладає свої кошти у нерухомість, яку планує придбати для подальшого перепродажу чи здачі в оренду, щоб примножити свій капітал. Усе йде за планом, усе законно, але виникає проблема – відсутність покупців/орендарів. Причина – незручне розташування, відсутність підходящої інфраструктури.

Як запобігти?

Варто купувати нерухомість у проектах, де передбачені різні функції: житло, комерція, сервісні послуги (хімчистка, клініка, тощо), благоустрій, інклюзивність, диференційована забудова. І, що важливо, потрібно враховувати локацію та ціну. Якщо в проекті передбачені всі вищезгадані фактори, знову ж таки, ціна не може бути надто низькою.

фото: dp.tax.gov.uа

Однак варто розуміти, що застрахуватися на сто відсотків неможливо. Тож приймаючи рішення про інвестування в новобудову на будь-якому з етапів її будівництва, необхідно мінімізувати всі потенційно можливі ризики шляхом детального вивчення репутації забудовника та всієї документації, яка має супроводжувати таке будівництво. Крім того, слід зважати на попит та економічну ситуацію в регіоні. Одним із таких, що завжди приваблював інвесторів у нерухомість, є Львів. Ситуація не змінилася і сьогодні.


«Нова Оселя» прагне створювати комфортне житло, тож серед її пріорітетів - якісні будматеріали, утеплення та благоустрій. Компанія має хорошу репутацію та завжди обирає зручне розташування для своїх об'єктів. Інвестуючи у таке житло - клієнт завжди у виграші.

Компанія працює з 2005 року. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 11 житлових комплексів, а це 2 тисячі 53 квартири загальною площею у понад 123 тисячі квадратних метрів. Ідеться про житло у Львові, Пустомитах, Брюховичах, Липниках у регіоні, а також Чернівцях.

У своїй роботі «Нова Оселя» застосовує принципи органічної архітектури, тобто відповідальності та поваги до природи при будівництві. Комфортне, сучасне, архітектурно-досконале житло з розвиненою інфраструктурою, органічно вписане у навколишній ландшафт – це і є сучасні європейські стандарти, якими керується компанія «Нова оселя».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: