У Львові емблемою «Блакитний щит» позначили ще 408 пам'яток культурної спадщини

photo_2023-08-09_12-52-39 (3)
Фото: пресслужба ЛМР

У Львові ще на 408 будинків прикріпили позначку «Блакитний щит». Таку емблему отримують пам'ятки культурного значення згідно з Гаазькою конвенцією (1954 рік).

Про це повідомили в управлінні охорони історичного середовища, як передає пресслужба Львівсьуої міськради.

Там розповіли, що загалом у місті таке ознакування мають вже 794 пам’ятки архітектури.

У міському управлінні охорони історичного середовища зазначили, що цьогоріч завершили ознаковувати пам’ятки в середмісті та продовжили встановлення таких знаків на будівлях на вулицях Франка, Тарнавського, Городоцькій, Шевченка, Коновальця».

Фото: пресслужба ЛМР

У ЛМР підкреслили, що у Львові збережено понад 2500 пам’яток історії та архітектури. Історична частина міста та Святоюрський комплекс із 1998 року належать до Світової спадщини ЮНЕСКО. Крім того, в місті пам’ятки архітектури ознаковані відповідними охоронними дошками сучасного та давнішого зразків.

Фото: пресслужба ЛМР

Довідка

«Блакитний щит» – це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Конвенція була ратифікована у 1954 році 130 країнами світу. Разом з двома її Протоколами є основною міжнародною угодою, яка встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

У різних країнах він може бути інтерпретований по-різному, може бути з написом чи без напису, але на емблемі завжди зображено квадрат знизу і трикутник зверху. Так, Львові дизайн такого інформаційного знака затвердили наприкінці 2018 року.  Цікаво, що місто Лева стало першим в Україні, де на пам’ятках розпочали встановлювати такі знаки.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що прокуратура звернулася до суду щодо збереження вілли Кшечуновича у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: