Артефакти війни: у Львові презентували виставку застиглих у смолі предметів

6651123c-3320-4a31-bea6-8a3627a7b7a9
Артефакт "Життєдайне борошно". Фото з виставки ІА Дивись.info

8 серпня у Львівському муніципальному мистецькому центрі відкрили новий виставковий проєкт «Артефакти незламності у смолі: експозиція Музею фрагментів війни у Львові».

ІА Дивись.info побувала на відкритті виставки та подивилася на експонати. Тут розмістили 12 кубів, які зібрали від початку повномасштабної війни на деокупованих та фронтових територіях. Предмети передали організаторам проєкту військові, волонтери та просто звичайні люди. Більшість з артефактів команда зібрала самостійно.

Виставка відбулася за ініціативи Музею Фрагментів війни, який існує у форматі онлайн-платформи. Загалом у ньому зібрано 300 історій та предметів, які є німими свідками війни. Кураторами проєкту є Тетяна Фікс, Богдан Чешик, Андрій Сірченко, Дмитро Кошовий, Анастасія Афанасьєва-Шелудько.

Застиглі у смолі артефакти вже презентували в Одесі, а також за кордоном: у Лондоні та Тбілісі.

Презентовані артефакти. Фото з виставки ІА Дивись.info
«Кривава сіль». Фото з виставки ІА Дивись.info
Артефакти. Фото з виставки ІА Дивись.info

Презентовані експонати виставлені на продаж, тому їх можна придбати. За словами організаторів, вже певну кількість кубів вдалося продати. Усі вилучені кошти підуть на реабілітацію дітей, військових та допомогу їхнім сім’ям.

Біля кожного куба є QR-код, де є посилання на сайт, за яким можна перейти та прочитати історію кожного предмета. Крім того, з цими розповідями є можливість ознайомитися на постерах.

Фото з виставки ІА Дивись.info

Співзасновниця Музею фрагментів війни Тетяна Фікс на відкритті виставки зазначила, що надзвичайно важливою є саме історія, яка стосується кожного з цих артефактів. Адже необхідно передати пам’ять про війну та зафіксувати її для майбутніх поколінь. 

На виставці у Львові можна побачити досить виняткові артефакти та дізнатися про історії людей з різних регіонів України. Зокрема тут представлено такі куби як-от: «Життєдайне борошно», «Кривава сіль», «Історії сірої зони», «Нема атеїстів на війні», «Щастя бути живим», «Рятуючи життя», «Без страху в очах», «Шрами боїв за Маріуполь», «Сила гідності», «Замальовки війни. Олівець Сергія Майдукова», «Прорити шлях до порятунку» та «Маленькі шкарпетки. Велика мужність».

«Прорити шлях до порятунку». Фото з виставки ІА Дивись.info
«Щастя бути живим». Фото з виставки ІА Дивись.info

На виставці є три предмети з Маріуполя, два з них - передали військові «Азову». А саме: телефон, в якому застрягла куля та вервиця, з якою воїн молився, коли був пораненим та очікував на окупацію. Третім артефактом є дитячі шкарпетки від жінки, яка народжувала під час обстрілів в пологовому будинку. 

«Маленькі шкарпетки. Велика мужність». Фото з виставки ІА Дивись.info
«Шрами боїв за Маріуполь». Фото з виставки ІА Дивись.info
«Немає атеїстів на війні». Фото з виставки ІА Дивись.info

Крім того, тут є предмет із Соледару «Кривава Сіль». У кубі помістили кристалик солі, видобуваний в місцевих шахтах. 

Побачити більше експонатів можна у Львівському муніципальному мистецькому центрі за адресою вул. Стефаника,11. Виставка буде відкритою до 8 вересня.

Читайте також У Львівському музеї презентували унікальні глинянські килими

«Сила Гідності». Фото з виставки ІА Дивись.info
«Історії сірої зони». Фото з виставки ІА Дивись.info

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові в Національному музеї імені Андрея Шептицького відкрили виставку «Рефракція».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: