В Україні можуть декриміналізувати порнографію

9

У Верховній Раді України зареєструють законопроєкт, що послаблює відповідальність за поширення порнографії. Водночас хочуть посилити кримінальну відповідальність за примус до участі у створенні порнографії

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, над текстом законопроєкту працювала робоча група, до якої входили правоохоронний парламентський комітет, громадські організації та органи державної влади.

Кримінальну відповідальність пропонують залишити виключно за:

  • розповсюдження та збут порнографії без згоди залученої особи (це дозволить, зокрема, посилити відповідальність за порнопомсту);
  • виготовлення, розповсюдження та збут екстремальної порнографії;
  • розповсюдження порнографії серед неповнолітніх;
  • примушування особи до участі у створенні порнографії;
  • використання владних чи службових повноважень при здійсненні всього вищеперерахованого.

При цьому відповідальність за збут чи розповсюдження порнографії серед неповнолітніх, а також примушування особи до участі у створенні порнографії пропонують посилити до семи років позбавлення волі. У чинній статті ККУ максимальна відповідальність за такі дії — п’ять років ув’язнення.

Відповідальність за інші дії, пов’язані з виготовленням і поширенням порнографії з кримінального кодексу пропонують прибрати. Також автори законопроєкту пропонують повністю прибрати статтю 302 ККУ (Створення або утримання місць розпусти і звідництво).

У пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи від втручання в приватне життя людини» йдеться, що оскільки за статтею 301 ККУ наразі криміналізовані фактично будь-які діяння, пов’язані з порнографією, то виникла потреба чітко окреслити за що в Україні має бути відповідальність, а які дії не матимуть юридичних наслідків.

Як приклад наводять випадок, який трапився у липні 2023 року. Тоді Новосанжарський районний суд Полтавської області виніс вирок жінці, яка відправила чоловіку через Telegram свої інтимні відео. Судово-мистецтвознавча експертиза встановила, що обидва відео належать до продукції порнографічного характеру. Інформації про продаж контенту прокурор не надав, отже це може свідчити про те, що листування було просто особистим спілкуванням. Втім, суд визнав жінку винною у вчиненні кримінального правопорушення. Розмір штрафу склав 34 тисячі гривень.

За даними Єдиного звіту про кримінальні правопорушення в Україні, за 2022 рік за ст. 301 ККУ «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів» було обліковано 785 правопорушень, за 704 вручено повідомлення про підозру, 667 проваджень направлено до суду з обвинувальним актом. 112 справ закрито за відсутності належних підстав та/або доказів.

“Оскільки за статтею 301 ККУ наразі криміналізовані фактично будь-які діяння, пов’язані з порнографією, то під обвинувачення можуть підпадати і відправки приватних «хтивок», як в полтавському судовому кейсі, і розміщення власних роликів подружніми парами на Pornhub, і пересилка нюдсів волонтерками і волонтерами ТерОнліфанс за донат на ЗСУ, зберігання або створення картин з еротичними сюжетами і гіпотетично навіть позичання друзям книг по сексуальному здоров’ю”, - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: