На що звернути увагу при виборі омріяної квартири

4
фото: з відкритих джерел

Купівля власної житлоплощі — відповідальний та нервовий процес. Нікому не хочеться бути обманутим і придбати квартиру не того рівня, за який було сплачено гроші. Тож є основні критерії, на які варто звернути увагу при купівлі квартири.

Колонка ріелторки Оксани Савули

Коли ми з клієнтами шукаємо їм квартиру, я завжди кажу: «маємо для вас знайти такий об’єкт, щоб в будь-який момент свого життя, ви продали його дорожче, аніж купили»  
Вважайте, це мантрою і принципом рієлтора. 

Насправді побажання кожного покупця є абсолютно різними за своїми критеріями. І це нормально, тому що, як кажуть, «на смак і колір друзів немає». За час моєї роботи мені траплялися сотні різних клієнтів, і кожен з них описував свою квартиру мрії по-різному, кожен називав різні критерії відбору, та для кожного з них були важливі різні речі.

Ось основні з них.

Ціна

Почемо з ціни. Хочу одразу сказати, не важливо скільки в кого грошей на руках: чи це тридцять тисяч доларів, чи триста. Ніхто ніколи не готовий переплачувати – це істина, і я часто кажу: «нема дурних». 

Зараз в сучасному світі не складає труднощів промоніторити ціну за декілька хвилин, і розуміти, що дорого, а що дешево. 

Тож кожна людина, яка шукає собі квартиру, внутрішньо хоче розуміти, що робить правильний вибір, а, отже, купляє хорошу квартиру за просто адекватною ціною.

Локація

Важливий нюанс, який впливає на ціну, це, звісно ж, місце. Якщо слухати уважно покупців, комусь важливо, щоб було близько до школи дітям, комусь важливо, щоб було близько до зупинки громадського транспорту, комусь, - щоб були поруч магазини, комусь важливо, щоб неподалік були хороші ресторани та кафе. 

Але це все перш за все означає локацію з розвиненою інфраструктурою, так, для кожного - це різні критерії, але не складно виокремити загальні побажання. 

Але на щастя, все вищеописане вже давно не тотожні поняття. Наприклад «близько до центру». Кожен район Львова має топові локації, тож важливо це аналізувати, враховувати, і кожен рієлтор з впевненістю скаже, що в таких місцях завжди легко і просто продати свою квартиру в майбутньому, дорожче. 

Стан квартири

А зараз, увага, просто надважлива інформація для тих людей, які готують свою квартиру до продажу. Зараз я розповім, що саме найбільше дратує покупців. Так, я про ремонт, який ви робите, щоб здійснити цей «продаж».

Коли почались активно будуватись новобудови в місті Львові та здаватись в експлуатацію, саме тоді розпочалась епоха квартир, які були зроблені з ремонтом «на продаж». З часом їх стало дуже і дуже багато. Знайти квартиру, яку продають і де робився ремонт «як для себе» - це був ще той квест. Тож порада для всіх тих, хто збирається робити ремонт у своїх новобудовах і продавати квартиру: не економте, будь ласка. Уявіть собі, що покупець заходить у вашу квартиру, і одразу впадає в очі все, що зроблено дуже дешево, з дешевих матеріалів, посередня за якістю плитка, яка-небудь техніка, найдешевший санвузол, і хочете ви того, чи не хочете, але перша думка покупців: «хочуть «втулити» дешеве – дорого». Тож часто такі квартири, досить довго стоять в рекламі, тому що, знову таки, повторюсь, «нема дурних».

Зараз всі розуміються на дизайні, в трендах, в тому як має виглядати якісно зроблений ремонт, тому що «надивленість» людей є дуже на високому рівні. Тож кольорові стіни та натяжні стелі, «пшонка Style»,- це те чого зараз люди не хочуть. І навпаки — приємний мінімалізм зі смаком — завжди виграє. Хочеться квартиру, в якій ти відпочиваєш.

 
Ще, з досвіду, покупці часто обирають квартири, в яких створений затишок. Я називаю такі квартири — «квартира з душею». І одразу кажу, що затишок це не дорого, це означає «подбати» про своїх покупців. Це просто килимки в санвузлах, квіти у вазі, це фрукти на кухні, та кухонний рушничок. Хтось скаже – це все непотрібні дрібниці, але статистика відгуків та ефективних продажів саме така. Продають дрібниці, дрібниці — це сервіс.

Покупці переглядають багато різних варіантів і оберуть той, де їм знаходитись найприємніше, і там де за відчуттями їм добре. А добре там, де затишно.

Розмір 

Має значення. Зараз я можу стверджувати, що однокімнатна квартира площею 55-60 квадратів — це однозначно завелика площа на сьогоднішній день. Зараз всі шукають площу, яка буде активно використовуватись, тобто кожен метр квадратний має бути максимально ефективно задіяний. Ось чому так часто зустрічаються однокімнатні квартири площею в середньому до 40 м квадратних, бо кожен рахує зайвий метр квадратний по ціні, а це не просто ціна при купівлі, це ще й додаткова ціна при ремонтних роботах. Натомість зараз дуже важливими і бажаними є тераса чи балкон, так як при сучасному ритмі життя балкон служить вже не місцем для сушіння одягу чи накопиченню речей, а оазою, де люди відпочивають, де можна розставити садові меблі, рослини, і навіть створити міні-зону для барбекю. 

Безпекова складова

Наявність закритої території, цілодобового спостереження, заїзд під шлагбаум — це те, що дарує покупцям відчуття безпеки. Люди хочуть іти. Я не маю зараз на увазі, що хтось боїться ходити по під’їзду якщо немає камери, чи що хтось боїться, що приїде незнайома автівка до житлового будинку. Зовсім ні, я про те, якщо є можливість обирати квартиру з такими додатковими опціями, це надзвичайно великий плюс для покупців.

Погляд в майбутнє

Я так називаю критерій, коли аналізую район і його розбудову. Тому що від того залежить, потенційне зростання ціни на об’єкт. Покупці не часто беруть це до уваги, але в них є я, а я про це завжди памʼятаю.

Документи

Тільки не подумайте, що якщо це останнім пунктом, то це найменш важливіша опція. Ні, це дуже і дуже важлива складова. Але для звичайних людей, які не стикаються з операціями з нерухомістю щодня, це все незрозуміло, марудно та, місцями, страшно, бо звичайна пересічна людина не розбирається в юридичній тематиці.

Якщо є така можливість, я рекомендую скористатись послугами юриста, це адекватно по вартості та береже вас від фатальних помилок. Якщо у вас є рієлтор, не хвилюйтесь, він також все перевірить, бо кожен рієлтор має нотаріуса, якому довіряє, тож безпосередньо нотаріус розставляє всі крапки над і, а саме перевіряє чи є заборона на продаж, чи майно не під арештом, чи виписані попередні мешканці та власники, чи потрібно переробити документи на нові, а, можливо, взагалі там все ідеально.

Коли ми говоримо про документи на квартиру, нотаріус — це та людина, яка надасть стовідсотково правильну та достовірну консультацію. Також ви можете самостійно зробити фото документів квартири і з цими фото піти до нотаріуса без посередників. Насправді — нічого складного, якщо йдеться про типовий продаж квартири.

фото: GETTY IMAGES

Ті пункти, які я описала вище, це, звісно, лише верхівка айсберга. Процес пошуку та купівлі квартири — індивідуальна історія кожного покупця та унікальний досвід для рієлтора. В когось цей процес проходить дуже швидко і без особливих нюансів, а хтось шукає роками і не може знайти собі свою ідеальну квартиру. Я завжди кажу, що пошук квартири це, перш за все компроміс самим з собою, тому що немає ідеальної квартири, яка б підійшла по всіх параметрах одночасно. Завжди буде якийсь недолік який може стати перешкодою для купівлі, і саме в той момент потрібно зрозуміти чи готові ви на цей компроміс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: