У Львові відновили ще одну історичну браму

clipboard03
Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

У Львові на вулиці Уласа Самчука, 30, що біля Дому Франка, фахівці відреставрували дубову історичну браму. Її відновлювали протягом двох місяців.

Про це повідомили в львівському комунально підприємстві «Бюро спадщини».

Зокрема там розповіли, що ця брама прикрашає понад столітній, житловий будинок. До цього вона була у незадовільному стані, з втраченим лакофарбовим покриттям, особливо у нижній частині, з огляду на постійне засікання дощу. Також були втрачені ковані декоративні елементи.

Майстер-реставратор Ігор Вардзаль зазначив, що під час реставраційних робіт відновили декоративну капітель притульної планки, профільований горизонтальний імпост (карниз). За автентичним зразком ми виготовили втрачені декоративні елементи металевих ґраток. Усунули дисгармонійні ґратки світлика. Відновили можливість відчиняти дверні віконця, а також встановили нову, характерну для дверей того часу, латунну клямку.

До та після реставрації. Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Крім цього, за інформацією «Бюро спадщини», фахівці відновили геометрію нижніх тахель. У нижній частині дверних полотен реставратори влаштували додаткові планки для унеможливлення потрапляння води у приміщення брами.

Директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик повідомив, що вартість реставраційних робіт становила 63 000 грн. З цієї суми місто оплатило 70% вартості, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування».

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Львівщині реставрують стару дерев'яну церкву.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: