Потрібно чинити опір, якщо тебе хочуть стерти з твоєї землі: про життя та музику Кузьми Скрябіна

image (24)
Кузьма Скрябін. Фото: з відкритих джерел

Сьогодні, 17 серпня, Кузьмі Скрябіну могло б виповнитися 55 років. Однак його життя раптово обірвалося в автокатастрофі. Після себе артист залишив чималий музичний доробок, який дотепер залишається в серцях слухачів та неодноразово переспівується іншими виконавцями.

  ІА Дивись.Info пропонує пригадати біографію та творчий шлях Кузьми Скрябіна – співака, композитора, письменника та телеведучого, який отримав посмертно звання Героя України за «...вагомий внесок у розвиток національного музичного мистецтва, багаторічну плідну творчу та громадську діяльність»

Музична школа та Медичний університет

17 серпня 1968 році у Самборі, що на Львівщині, в подружжя Ольги та Віктора Кузьменків народився син. Його назвали Андрієм. Співак був єдиною дитиною в сім’ї.

Згодом родина переїхала Новояворівська, де Андрій почав ходити до музичної школи, яку закінчив за класом фортепіано. Його матір, Ольга Кузьменко, була вчителькою музичного мистецтва, тому саме вона посприяла віддати сина туди. Так, музика проникла в його життя ще з ранніх літ.

Андрій Кузьменко в дитинстві Фото: з сімейного архіву артиста

Після закінчення школи Андрій Кузьменко вступив до Львівського національно медичного університету Імені Данила Галицького на факультет стоматології. Проте тоді медичний фах не припав до душі, а навчання не приносило йому задоволення. Він не кинув, а закінчив університет, бо його про це попросили батьки. Сам співак говорив:

«Людям має приносити задоволення обрана ними професія».

Створення гурту «Скрябін»

У 1986 році Андрій Кузьменко познайомився з Володимиром Шкондою. Спочатку вони разом слухали різних виконавців. Згодом самі почали експериментувати з музикою. Тоді Кузьменко грав на фортепіано, а Володимир – на гітарі. 

На ранньому етапі своєї творчості Кузьма Скрябін захоплювався панком. Він цікавився музикою шотландського гурту The Exploited. Крім того, йому подобалися британські виконавці Depeche Mode і The Cure.

Андрій Кузьменко з іншими учасниками гурту. Фото: СЛУХ

У 1988 році  утворився перший гурт «Скрябін» з музикантів, які вийшли з інших місцевих груп Львівщини. З того часу склад неодноразово змінювався. Один тільки Андрій був постійним учасником групи.

Про створення гурту Кузьма Скрябін згадує так:

«Зібралися ми якось так спонтанно. Взагалі, весь цей Скрябін – це щось таке, може, навіть, мало-мало космічне, тобто воно ніколи не підкорялося ніяким правилам. Ми не робили це для чогось конкретно – ми просто це робили, тому що нам це було в кайф. А в якийсь момент ми зрозуміли, що із цього можна зробити щось нормальне».

Назва гурту «Скрябін» з’явилася влітку 1989 року. Одного разу музикантам потрібно було записати свою назву, бо хотіли брати участь у фестивалі. Тоді в студії не було звукорежисера Олександра Скрябіна, то виконавці вирішили пожартувати та назвали гурт його прізвищем.

Однією з перших пісень, яку записали музиканти, стала композиція «Feel The Pain». Цікаво, що спочатку вони деякий час писали пісні англійською мовою, а потім перекладали їх на українську. 

Першим альбомом, що записав «Скрябін» був «Чуєш Біль». Він складався з 12 пісень. Проте музиканти не мали коштів, щоб його офіційно випустити, тому платівка була доступною лише серед друзів та знайомих.

Творчість в житті Кузьми Скрябіна

Після створення гурту артист присвятив своє життя творчості. У 1995 році вийшов перший студійний альбом гурту «Скрябін» - «Птахи».  Пісні були в доступі на касетах та CD. Після цього з’являються на світ інші відомі альбоми як-от: «Мова риб»  (1997 р.), «Казки» (1997 р.), «Хробак» ( 1999 р.),  «Технофайт 1999» ( 1999 р.). Вони написані в стилі техно.

Слухати пісні з альбому «Мова риб»:

Після двохтисячних на творчість гурту вплинула поп-музика. Тоді вийшли альбоми: «Модна країна» (2000 р.) «Стриптиз» (2001 р.) «Озимі люди» (2002 р.), «Натура»  (2003 р.), «Танго»  (2005 р.), «Гламур» (2006 р. ), «Про любов?» (2007 р.), «Моя еволюція» (2009 р.) «Радіо Любов» (2012 р.), «Добряк» (2013 р.) та «25» (2014 р.).

Слухати Скрябін «Озимі люди» :

Крім діяльності в групі, Кузьма Скрябін брав участь в низці телевізійних проєктах. Зокрема, був ведучим хіт-параду «Гаряча сімка», музичного телепроєкту «Шанс» та програми «Шиканемо». Також у 2009 році створив гурт «Пающіє труси» та працював над просуванням «DZIDZIO».

Також Кузьма є автором книг: «Я, Побєда і Берлін (2006 р.)», «Місто, в якому не ходять гроші» (2006 р.), «Я, Паштєт і Армія» (2014 р.), «Я, Шонік і Шпіцберген» (2015 р.), «Поезії» (2016 р.).

Читайте також Іван Миколайчук: перелік найвідоміших фільмів з «душею українського кіно»

Книги Кузьми Скрябіна

Особисте життя та громадська позиція

У 1994 році Кузьма Скрябін одружився зі Світланою Бабійчук. Пара була знайома ще зі школи, де вони навчалися в паралельних класах. 

Через три роки після одруження в подружжя народилася дочка Марія-Барбара. Цікаво, що ім’я для доньки обрав саме Кузьма. Адже так називалася його улюблена акторка Барбара Брильська.

«Мій дім – єдине в світі місце, де мене люблять і чекають незалежно від того, хто я і скільки заробляю»,

– розповідав Скрябін.
Кузьма Скрябін з дружиною Світланою. Фото: з відкритих джерел

Кузьма Скрябін часто публічно висловлював власні погляди щодо влади та суспільства. Зокрема він критикував діяльність депутатів та стан, в якому перебувала держава. Коли розпочалася в Україні війна, у 2014 році, фінансово підтримував військових АТО/ ООС. Зокрема навідував воїнів в медичних закладах, давав концерти.

Після смерті чоловіка Світлана створила благодійний «Фонд імені Кузьми Скрябіна», продовжує волонтерську діяльність Кузьми та підтримує військових.

Читайте також Іван Дзюба: дисидент та автор відомої праці про русифікацію українців

Думки Кузьми Скрябіна у його відомих цитатах

  • «Змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете!»
  • «Я не знаю визначення опорів, опір є, або його нема. Потрібно чинити опір, якщо тебе хочуть злизати, стерти з твоєї землі».
  • «Краще бути оптимістом, який нічого не знає, ніж загинатися і ростити собі горб від того, що навколо самi проблеми».
  • «Помітив, що для того, щоб зробити людину щасливою, не потрібні якісь величезні простори. Досить включити фантазію і облаштувати той мінімум, який вже є, щоб відчувати себе краще.
  • «Мене нервують люди, ті, шо думають мало».
  • «Моє головне джерело енергії – слухачі. Буває, виходиш на сцену зовсім розбитий, з високою температурою, а зал починає тобі підспівувати, причому тексти знає краще від мене, – хворобу як рукою знімає».
  • «Що більше хочеш від життя – тим менше воно хоче тобі дати».
  • «Вином замазуєм отруту, що заважає бачити нам себе, і сам себе не зможеш ти почути, якщо душа в тобі не живе вже».
  • «Не стидайся – то твоя земля, не стидайся – то Україна. Добре там є, де нас нема, стань для батька нормальним сином».
  •  «Якщо немає націоналізму, немає нації, я так до цього ставлюся. Націоналізм має бути не агресивний, він повинен бути дипломатичний, інтелігентний, і тоді я його підтримую.
  • «Війна не може бути на якійсь певній частині території, якщо вона заходить, то це біда для всіх. І тому нейтральним бути не можна».
  • «Саме основне – не гамнити тим, хто навколо тебе».
  • «Нейтральним бути точно не можна».
  • «Чим більше хочеш взяти від життя – тим менше воно хоче тобі дати».
  • «Я зненавидів наших політиків, бо то є лицеміри. Я зненавидів Росію, до якої завжди ставився толерантно. Я ніколи в житті не поїду до Криму. Для мене то є зрада з боку Криму. Ніби взяли й вивернули назовні старі солдатські кальсони».
  • «Не думай про завтра – це за тисячу років, а я завжди поряд, і що таке щастя не знають мільйони, а ми його творим».
Андрій Кузьменко у фотосесії Roxy Less. Фото: @skryabinofficial у Фейсбук

Остання дорога співака

2 лютого 2015 року біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області не стало Кузьми Скрябіна. Музикант повертався на автомобілі з Кривого Рогу, де напередодні мав концерт.

Автівка Кузьми зіштовхнулася з молоковозом. Внаслідок отриманих травм співак загинув. Його поховали на кладовищі в Брюховичах, що біля Львова.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: