«ПростоПес – не просто друг»: у Львові відбулася виставка безпородних собак

image (97)
«ПростоПес – не просто друг». Фото: ІА Дивись. іnfo

У суботу, 19 липня, у Львівському парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького відбулася третя виставка безпородних собак «ПростоПес – не просто друг» в межах проєкту «Майстерня міста».

ІА Дивись.info побувала на події. На виставці було чимало цікавих ініціатив, пов’язаних з собаками.

Організаторами такого заходу стали ГО «Майстерня міста», ГО «Pet-Frendly», Інститут міста та Тренувальний центр для собак «Супер Пес».

Фото з події: ІА Дивись. іnfo

Подія розпочалася з дискусії «СпівЖити чи друЖити? Діти і хвостаті мешканці міста» з експертами. Тут обговорили низку важливих питань, відповіді на які варто знати батькам перед тим, як заводити собаку для своїх дітей.

У  дискусії взяли участь такі фахівці: кінологиня Надія Шайда, представниця притулку «Милосердя» Романа Самокіш, ветеринарна лікарка стаціонару мережі ветеринарних клінік «Eurovet» Олена Дивак. Модераторкою розмови стала координаторка проєкту «Безпечно про небезпечне» в Музеї міста Вікторія Іваськевич.

Дискусія «СпівЖити чи друЖити? Дти і хвостаті мешканці міста». Фото: ІА Дивись. іnfo

У межах обговорення кінолог Надія Шайда зазначила, що перед тим, як брати собаку на прохання дитини, батькам варто дізнатися, чому виникла така потреба. Оскільки може бути, що це не є свідомим рішенням, а дитина просто побачила в когось у своїх друзів домашню тваринку.  Або, можливо, малечі важко заводити друзів, і вона хоче собаку, який і буде її другом. Тому, в будь-якому випадку, батькам варто розібратися в чому причина такого бажання, і, якщо потрібно, опрацювати усі ці проблеми ще до появи домашнього улюбленця.

Ветеринарна лікарка Олена Дивак додала, в такій ситуації батькам важливо розуміти, що для собаки потрібно виділяти чимало часу.  Крім того, вони мають попередньо обдумати, чи зможуть фінансово утримувати тварину. Адже домашньому улюбленцю потрібні щомісячні обробки від паразитів та різноманітні вакцинації. Представниця притулку «Милосердя» Романа Самокіш зауважила, що часто безвідповідальні рішення приводять до того, що собаки опиняються в притулках.

Фото: ІА Дивись. іnfo

Крім того, фахівці обговорили й питання, що дає тварина сім’ї та зокрема дитині для її розвитку. Кінологиня підкреслила, що є багато досліджень про те, як собаки позитивно впливають на їх власників.

«По-перше, людина, яка торкається хутра тварин, вона вже отримує гарні емоції. Діти стають більш спокійними. Тому це вже просто від спілкування йде позитивний вплив. Також є доведено, що діти, які проживають в сім’ях з тваринами вони відчувають менше тривожності та є впевненими в собі та власних силах. Так відбувається, бо якщо дорослі долучають дітей до виховання собаки, догляду за ним, як розчісувати, правильно годувати, скільки часу потрібно проводити з ними на прогулянці.», – розповіла кінологиня Надія Шайда.

За її словами, догляд за собакою виховує відповідальність, яка з часом переноситься на опіку стосовно інших людей. До того ж, собака допомагає дотримуватися режиму дня.

Дискусія «СпівЖити чи друЖити? Дти і хвостаті мешканці міста». Фото: ІА Дивись. іnfo

Представниця притулку «Милосердя» Романа Самокіш зазначила, що офіційно діти можуть гуляти з собаками з 14 років. Але цьому є альтернатива.

«Ви можете дозволити дитині взяти собаку побавитися з друзями під вашим наглядом. Тоді ви може слідкувати, як дитина та її оточення з собакою, чи не ображають собаку, як тварина реагує на дітей. Також можете дозволити дитині сходити з вами в зоомагазин з собакою та вибрати те, що потрібно. Або піти десь в парк усім разом та погуляти на якісь галявині з собакою»,  – порадила кінологиня.

Крім того, ветеринарна лікарка Олена Дивак зазначила, що зараз є критичною ситуація із отруєннями собак на вулицях.

«Дуже популярними є звернення з отруєннями у ветеринарні клініки. Розкидають речовини дуже небезпечними для собак. І навіть ті собаки, які навчені не підбирати з вулиці та не ковтати нічого – це не рятує. Бо достатньо фактично трошки тієї речовини, щоб бути отруєними.  Тут може допомогти намордник та обмеження прогулянок в тих ділянках де пишуть, що є отруєння», – розповіла ветеринарна медикиня.

«ПростоПес – не просто друг». Фото: ІА Дивись. іnfo
«ПростоПес – не просто друг». Фото: ІА Дивись. іnfo

Після дискусії на заході відбувся конкурс-виставка собак, які раніше були безпритульними, а тепер мають власників. Зокрема там песики змогли продемонструвати власні можливості. Наприклад, на конкурсі «Найгучніший гавкун» обирали собаку, в якого був найголосніший гавкіт, а на змаганнях «Швидка команда» господарі мали синхронно пробігти зі своїми собаками смугу перешкод.

«ПростоПес – не просто друг». Фото: ІА Дивись. іnfo

У перерві між конкурсами можна було почути історії колишніх безпритульних собак. Так, одна з учасниць розповіла, що знайшла свою собаку просто на смітнику. Хтось залишив її там в коробці, перемотану скотчем. Вона зізналася, що не може уявити тих людей, які її ось так викинули. Адже тепер песик ста невід’ємною частиною їхньої сім’ї.

Конкурс дитячого малюнку «Дім – мрія кожного собаки». Фото: ІА Дивись. іnfo

Крім конкурсів, на події представили конкурс дитячого малюнку «Дім – мрія кожного собаки». Також тут була спеціальна секція із прилаштування собак, де вивісили фотографії собак, для яких шукають господарів. З деякими песиками охочі могли познайомитися наживо.

«ПростоПес – не просто друг». Фото: ІА Дивись. іnfo
«ПростоПес – не просто друг». Фото: ІА Дивись. іnfo
«ПростоПес – не просто друг». Фото: ІА Дивись. іnfo

На локації розмістився тематичний ярмарок, де була можливість придбати товари для своїх домашніх улюбленців. А також збір коштів для притулку «Милосердя».

Читайте також У Львові понад пів сотні собак та котиків чекають на люблячих господарів: як прихистити

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: