День авіації: шість історій захисників українського неба

Ghost_of_Kyiv_Art
Ілюстрація: Андрій Данкович

За час повномасштабної війни із Росією українська авіація здійснила майже 15 тисяч бойових вильотів, зауважив президент Володимир Зеленський 8 серпня теперішнього року. Це воїни, котрі першими відбивають ворожі атаки. За понад рік авіатори освоїли нові зразки озброєння і військової техніки, наростили боєздатність підрозділів та продовжують завдавати нищівних втрат окупантам.

У День авіації ІА Дивись.info розповідає про захисників неба, яких встигли ознаменувати «Привидом Києва».

«Київські привиди» — збірний образ українських воєнних льотчиків. Уперше про них заговорили на початку повномасштабного російського вторгнення, 24 лютого. У перші 30 годин бойових дій один із льотчиків збив шість ворожих повітряних цілей. Ідеться про два штурмовики росіян Су-35, два літаки Су-25, один Су-27 та один Міг-29 окупантів.

Через кілька місяців у Генеральному штабі Збройних сил України зробили заяву, що цей образ створили самі українці. Пояснили це після того, як британська газета The Times припустила, що Привидом Києва є Герой України майор Степан Тарабалка, який загинув у повітряному бою із окупантами 13 березня.

«Це радше збірний образ пілотів 40-ої бригади тактичної авіації Повітряних сил, які захищають небо столиці», — розповіли військові.

Станом на 26 серпня українські воїни вже ліквідували декілька сотень ворожих цілей у повітрі. Це:

  • 315 літаків загарбників,
  • 4 тисячі 367 безпілотників,
  • 316 гелікоптерів,
  • 176 засобів протиповітряної оборони.

Історії захисників неба

Насправді їх — безліч. Розповідаємо лише кілька з-поміж тисяч.

«Вічного польоту, полковнику Матюшенко»!

Торік у жовтні стало відомо, що загинув полковник Михайло Матюшенко, який з перших днів повномашстабного російського вторгнення в Україну очолював групу льотчиків - «Привидів Києва».

«Дід» – таким був його позивний – віддав своє життя у небі над Чорним морем, однак прощання із ним відбулося через кілька місяців. Поховали українського захисника у річній Бучі на Київщині.

Полковник загинув у повітряному бою 26 червня нинішнього року. Йому було 60. Військовий льотчик керував багатьма типами військових та цивільних літаків. Служив у різних військових частинах, а до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній.

Фото: Анатолій Федорук, міський голова Бучі

З приходом полковника Матюшенка до керівництва 40 бригада тактичної авіації не зазнавала втрат у повітрі. Отже всі пілоти із «Київських привидів» поверталися живими. Однак на початку літа із чергового вильоту сам льотчик не повернувся. Його довго шукали.

Це була його остання місія. Йдеться про рішення полковника посилити південний та східний фронти.

Побратими льотчика згадують: в одну із ночей «Дід» кинувся у повітряний бій на Л-39, імітуючи атаку МіГ-29 на пару Су-30.

«І що ви думаєте? Вони відступили!» розповідали побратими полеглого Героя.

Льотчик-герой

Під час боїв з російськими окупантами 26 липня 2022 року загинув військовий льотчик, Герой України, Олександр Кукурба з Івано-Франківської області.

Фото:  Нижньовербізька сільська рада.

Майор Кукурба був начальником розвідки штабу 299-ї бригади тактичної авіації Збройних сил України. Йому було 28 років. Льотчик родом з села Верхній Вербіщ, що на Прикарпатті.

Врятував бойові літаки ЗСУ

У грудні торік президент Володимир Зеленський нагородив званням Героя України (посмертно) льотчика, який врятував 7 бойових літаків. Це підполковник В'ячеслав Єрко.

У перший день повномасштабного вторгнення досвідчений пілот забезпечив виведення з-під ворожого удару авіаційної ескадрильї, чим урятував від знищення сім бойових літаків.

В'ячеслав Єрко. Фото: Генштаб ЗСУ

Цього ж дня п’ять із них вступили в повітряний бій проти 12 літаків та восьми російських гелікоптерів, котрі прямували, щоб завдати удару по Києву.

У бою В’ячеслав Єрко підбив літак Су-25 та два ворожі гелікоптери Мі-24. Під час чергової спроби ворога атакувати столицю з повітря підполковник також знищив російський Су-35.

Однак літак В'ячеслава Єрка також уразила ракета. Він встиг катапультуватися, але російські льотчики, порушивши всі правила ведення збройної боротьби, розстріляли його в повітрі.

Воїн, який намагався відвести літак від житлових будинків

На Донеччині 27 січня нинішнього року загинув офіцер, командир авіаланки ескадрильї, майор Данило Мурашко. Він намагався відвести ворожий літак від житлових будинків та був підбитий винищувачем росіян.

Фото:299 бригада тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова

«30 січня ми провели в останній політ відданого сина України та одного з кращих офіцерів нашої бригади, командира авіаційної ланки авіаційної ескадрильї майора Мурашко Данила Геннадійовича. З першого дня повномасштабної збройної агресії офіцер сумлінно та мужньо виконував усі поставлені бойові завдання, проявляв при цьому героїчну відданість військовій справі, патріотизм та бездоганне служіння Українському народу, був відданим товаришем та яскравим прикладом для військовослужбовців нашої частини», — пишуть побратими на сторінці 299 бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

Там говорять, що від початку повномасштабного вторгнення Мурашко здійснив 141 бойовий виліт. Унаслідок цього знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн паливно-мастильних матеріалів, близько 600 особин живої сили окупантів.

За видатні досягнення у боротьбі з ворогом нагороджений орденами Богдана Хмельницького всіх трьох ступенів. Після загибелі майор Мурашко Данило Геннадійович командуванням військової частини представлений до присвоєння звання «Герой України» (посмертно).

Відвів несправний літак від Вінниці

Пілотові Повітряних сил ЗСУ Вадимові Ворошилову, який захищав небо Вінничччини, присвоїли звання Героя України з врученням ордену «Золота Зірка» - «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу».

Льотчик із позивним «Karaya» 12 жовтня 2022 року збив п'ять іранських дронів-камікадзе та дві ракети. Після цього зазнав аварії, але зробив усе, щоб відвести літак якомога далі від Вінниці. Тим самим він зберіг життя людей і сам успішно катапультувався.

А фото, де український пілот, яке нещодавно облетіло весь інтернет, це світлина Вадима.

Увага! Контент, оприлюднений нижче, може вразити (18+)

Фото: Вадим Ворошилов, український льотчик

Легендарний захисник неба

Окрім цього, навесні торік поляки створили відео про легендарного українського пілота —Олександра Оксанченка.

 Він – український військовий льотчик, полковник, Герой України.

Олександр Оксаненко

Неодноразово представляв країну та займав призові місця в авіаційних пілотажних показах в Великобританії, Угорщині, Румунії, Польщі, Словаччині, Чехії, Данії, Бельгії, Мальті.

Загинув 25 лютого 2022 року у повітряному бою над Києвом, відволікаючи на себе ворожу авіацію.

Похований 6 березня 2022 року на військовому цвинтарі у місті Миргороді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: