20 днів, Маріуполь та багато смерті, — документальний фільм Мстислава Чернова

photo_5431342710138194259_y
Допрем'єрний показ стрічки «20 днів у Маріуполі» відбувся у Львові цієї неділі, 27 серпня

«Людям за кордоном доводиться знову і знову пояснювати, що там відбулося», — говорить Мстислав Чернов після показу у Львові його документальної стрічки «20 днів у Маріуполі».

Зал вщерть заповнений відвідувачами, майже всі плачуть через кілька хвилин після початку прем'єри. Це фільм про повномасштабне вторгнення у Маріуполі на Донеччині, яке нині є під тимчасовою окупацією росіян.

Мстислав Чернов разом із колегами з Associated Press, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко були єдиними кореспондентами іноземних медіа, які працювали в оточеному місті. Приїхали сюди вночі 24 лютого та ледь врятувались через 20 днів.

Вони, як і тисячі мешканців Маріуполя, ховалися від обстрілів, бачили ріки крові вбитих росіянами цивільних.

Саме команда AP задокументувала наслідки ворожої атаки по пологовому будинкові 9 березня торік. А світлину Євгенія Малолєтки, на якій рятують вагітну жінку поміж розбомблених будівель, поширювали цілим світом. Згодом вона, як і її ненароджене маля, померли від отриманих травм.

Рятувальники евакуйовують вагітну жінку, яка перебувала у пологовому будинку, після обстрілів окупантами. Маріуполя. Дев'яте березня 2022 рік Фото: Євгеній Малолєтка

У стрічці показують малюків, яких також не вдається врятувати медикам. Лікарі наказують журналістам це фільмувати, аби всі звірства, які вчинили росіяни, побачив світ. Там є кадри із дітьми від початку повномасштабного вторгнення — вони налякані і благають, аби війна якнайшвидше припинилась.

Сам автор називає документальний фільм «пам'ятником тисячам людей, які загинули в Маріуполі». На питання, чому команда саме у такому складі опинилась у Маріуполі, Мстислав Чернов відповідає просто: «це той склад, якому випадала ця нагода».

Усі матеріали під час зйомок надсилали до реакції AP, часто для цього було необхідно докласти зусиль, бо не було ані зв'язку, ані мережі. В одній із сцен показують, що їх везуть на іншу локацію міста, аби «зловити» інтернет. У цьому допомагає поліцейський із Маріуполя, Володимир. Так, у перші дні повномасштабного вторгнення росіян в Україну світове медіа розповсюджує кадри звірст окупантів.

«Спочатку ми сперечались, чи витримає міжнародний глядач таке кіно. І згодом стало зрозуміло: світ хоче це бачити і розуміти, що відбувається в Україні. Світ хоче бачити глибокі історії, чути та підтримувати українців. Тому це мені дає надію працювати далі. Усі герої, яких ви бачили, хтось продовжує боротись в Україні, хтось, на жаль, загинули. Але багато людей з фільму вибрались із Маріуполя і намагаються налагодити життя, але це нелегко», — коментує режисер стрічку.

Нині Мстислав Чернов захищає Україну.

«Я вважаю, що всій країні потрібна колективна терапія і ми через це пройдемо. Документальне кіно є одним із засобів того, як ми будемо лікуватись і переживемо все це і йтимемо у майбутнє», — говорить він.

Мстислав Чернов після допрем'єрного показу стрічки вийшов на онлайн-зв'язок із глядачами. Львів.. 27 серпня 2023 рік. Фото: ІА Дивись.info

В український прокат стрічка виходить 31 серпня.

Про автора

Мстислав Чернов — відеограф, фотограф, фотожурналіст, режисер, військовий кореспондент, лауреат Пулітцерівської премії. 

Цей фільм — режисерський дебют Чернова. Він висвітлював Революцію гідності, війну на сході України, наслідки збиття Boeing 777, сирійську громадянську війну, битву за Мосул в Іраку, російське вторгнення в Україну 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: