Перший випадок за 2 роки: у мешканця Львова підтвердили бруцельоз

64e8a0418fe9d
Фото ілюстративне: pixabay

Перші прояви хвороби з'явилися в чоловіка ще у 2013 році. Тоді він звертався до алергологів, дерматологів, ревматологів із скаргами на висипання, дерматит та болі у суглобах. Нещоавно медики підтвердили лабораторно у нього бруцельоз. Це перший випадок хвороби серед мешканців Львівщини.

Про це повідомили в Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Там розповіли, що фахівці з'ясували, що чоловік понад 20 років працював стригалем овець на різних фермах Іспанії.

«Вперше чоловік звернувся по допомогу ще в Іспанії, проте як тільки-но минали симптоми, на цьому лікування завершувалося. Цього разу у чоловіка вже непокоїли виразки у ділянці суглобів на обох ногах. Він звернувся до однієї з клінік Львова. Лікарі запідозрили бруцельоз і відправили на дослідження сироватку крові пацієнта до Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Діагноз бруцельоз був підтверджений лабораторно», - розповіла завідувачка епідвідділу Центру Ірина Фесенко.

Бруцельоз – що це за хвороба?

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України зазначили, що Бруцельоз – це важке інфекційне захворювання, яке може передаватися людині від хворої тварини. Здебільшого недуга уражає серце, суглоби та інші органи.

Причиною недуги є бактерією Brucella. Однак в Україні вона може трапитися рідко. Більше бруцельоз поширений в Африці, Центральній та Південній Америці, в деяких країнах Азії та Європи, зокрема, у країнах Середземномор’я.

Бруцела передається від хворих тварин при контакті. Переважно, це кози, вівці, корови, свині, можуть бути собаки. Інфікуватися людина може при вживанні заражених продуктів – сирого молока, сира, бринзи, також погано просмаженого м’яса.

Заражаються люди також при обробці шкіри та шерсті, догляді за тваринами. Через мікротравми на шкірі та слизові оболонки органів травлення, а також через пил на фермах, збудник може потрапити до організму.

Читайте також Недуги «з вулиці»: чим можна заразитись, якщо нехтувати гігієною (частина друга)

Як проявляється бруцельоз? 

Інкубаційний період бруцельозу від 1- 4 тижнів, може тривати і довше.

Тоді з’являються такі симптоми:

  •  головний біль,
  •  біль у суглобах та м’язах, 
  • м’язова слабкість,
  •  лихоманка, 
  • набряки, 
  • пітливість,
  •  виразки у ділянці суглобів.

Яким чином попередити захворювання?

 Що уникнути захворювання лікарі радять не вживати сире молоко та молочні продукти, термічно обробляти м'ясо, не споживати м’ясні та молочні продукти зі стихійних ринків та невідомого походження. Крім того, важливо для діагностики при підозрі, звернутися до свого сімейного лікаря.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у трьох селах на Львівщині запровадили карантин через сказ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: