Псков: що відбувається

жжжл
фото: Атака дронів по Пскову, соціальні мережі

Останні кілька днів у Пскові (РФ) на аеродромі, що за 700 км від України, лунають вибухи через атаку дронів. А сьогодні, 1 вересня, в українській розвідці підтвердили знищення чотирьох російських літаків Іл-76.

Більше про події у російському Пскові — розповідає Дивись.info.

Внаслідок атаки на Псков були знищені два літаки

Удар безпілотниками по аеродрому «Крести» в Пскові, в результаті якого були знищені та пошкоджені літаки Іл-76, завдали з території Російської Федерації. Про це керівник головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив в інтерв'ю The War Zone.

«Ми працюємо з території Росії», - заявив він.

Втім, очільник ГУР не уточнив, чи була атака проведена співробітниками української розвідки чи російськими партизанами. Також Буданов відмовився повідомити, які дрони та в якій кількості використовували.

Оцінюючи пошкодження літаків, Буданов повідомив, що «два були знищені та два серйозно пошкоджені». Зазначається, що у верхній частині розташовані паливні баки вантажних літаків і важлива частина лонжерона крила, які й стали метою атаки дронів.

Також видання продемонструвало знімок екрану з інфрачервоної камери одного з дронів, що був задіяний під час атаки. The War Zone пише, що згідно із зображенням, безпілотник, ймовірно, скинув бомби на аеродром - «були скинуті з дрона під місцевим диспетчерським контролем».

Саме це й може підтверджувати заяву Буданова про те, що авіабазу атакували з території РФ, а не за допомогою автономних дронів далекого радіусу дії.

За словами Буданова, ГУР спеціально націлилося на ці літаки, оскільки вони «перебувають в робочому стані». Їх використовують для «перевезення військових вантажів і десантників з ВДВ». Передбачається, що на базі були близько 20 Іл-76. Якщо дійсно чотири літаки пошкоджені, то «це становить значну частину місцевого флоту».

фото: наслідки атаки на аеродром у Пскові, The War Zone

Знімки з аеродрому розлетілися мережею

У мережі опублікували нові супутникові знімки, на яких зображені наслідки ударів безпілотників по аеродрому біля російського міста Псков. Вони були опубліковані OSINT-дослідником MT Anderson у мережі Х. Ці фото підтвердили інформацію про ураження чотирьох російських літаків Іл-76, які розташовувались на аеродромі.

фото: наслідки ударів по аеродрому у Пскові
фото: наслідки ударів по аеродрому у Пскові

Атаки Псков зазнав двічі

В ніч на 1 вересня на вулицях міста лунали постріли. Відповідні відео з'явилися у російських пропагандистських пабліках. На одному з роликів чути характерне для окупантів «за Расію».

За інформацією пропагандистського пабліка «SOTA», стрілянина із автоматів та засобів ППО велася у районі псковського аеропорту «Крести», який раніше зазнав атаки безпілотників.

Пізніше псковський губернатор уже «прозвітував», що «у районі псковського мікрорайону "Крести" спостерігачі одного з постів контролю повітряного простору виявили в небі «поодинокий непізнаний об'єкт». Він запевнив, що «наслідків немає». Але чи так це?

Російські пропагандисти заявляють, що аеродром у Пскові атакували невідомі безпілотники, після цього там спалахнула сильна пожежа. На відео чутно також звуки детонації та стрілянину, ймовірно, росіяни намагалися збити невідомі повітряні цілі. Пропагандисти також пишуть про ймовірне пошкодження двох літаків на аеродромі у Пскові. Згодом у Росії заявили про пошкодження вже 4-х військово-транспортних літаків ІЛ-76.

фото: пожежа на аеродромі у Пскові, із соцмереж

ППО на Росії захищає, ймовірно, лише Москву

Російська пропаганда розкритикувала сили ППО РФ за їхню нездатність захистити власну територію. Ймовірно, бо росіяни зосередили ППО на прикритті своєї столиці Москви. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW)

Російські «воєнкори» стверджують, що по аеродрому Пскова було завдано удару понад 21 дроном.

«Можливо, російські війська зосередили свою протиповітряну оборону на прикритті Москви і якимось чином пропустили незвично велику кількість безпілотників, які завдали ударів по аеродрому Пскова», - йдеться у звіті.

Тим часом російські джерела, зокрема в Міноборони заявили, що нібито системи ППО та РЕБ також збивали безпілотники над Орловською, Тульською, Воронезькою, Рязанською, Калузькою, Брянською та Московською областями. Мер Москви Сергій Собянін заявив, що нібито ППО відбила масований удар безпілотників по Центральному федеральному округу (великому адміністративному округу, що включає Москву, але не Псков).

В ISW вважають, що збиті над шістьма іншими областями безпілотники, найімовірніше, прямували до Москви або Псковської області.

Масштабна атака на аеропорт «Псков» викликала критику кремлівських пропагандистів і «воєнкорів» щодо російських сил за їхню нездатність захистити територію РФ і військові об'єкти, одночасно критикуючи ще й недавні зусилля Міноборони РФ щодо цензури.

За словами військового блогера, пов'язаного з Кремлем, нічний удар по аеродрому свідчить про те, що російська ППО не адаптувалася до захисту від повторюваних ударів безпілотників, на відміну від того, як адаптувалася російська ППО в Криму. Він також розкритикував російську владу за те, що вони не тримають дорогі військові літаки в ангарах.

Інший «воєнкор» висловив занепокоєння тим, що на заході РФ немає безпечних місць через технічні можливості України. Він зауважив, що російські сили повинні враховувати це під час забезпечення безпеки військових і стратегічних об'єктів.

фото: російська авіація, Associated Press

Реакція Кремля

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, мовляв, нічна атака безпілотників на аеропорт Пскова є продовженням «терористичної активності київського режиму».

Про це представник президента РФ повідомив засобам масової пропаганди.

За його словами, ця атака завдала клопотів російським військовим експертам, які досі не встановили, звідки взялися ці дрони.

«Я не сумніваюся, що наразі наші військові експерти саме працюють над цими питаннями – з'ясовуються маршрути, аналізується те, як це було зроблено, для того, щоб вжити відповідних заходів щодо недопущення таких ситуацій надалі», – сказав він.

Пєсков також каже, що Володимиру Путіну доповіли про атаку на Псков.

Про Псков

Псков — місто на Росії. Населення — 200,1 тисяч осіб. Псков є одним з найстаріших міст Росії. Він був столицею Псковської республіки та одним із торгових вузлів Ганзейської ліги допоки не був підкорений Московським князівськом.

У місті є аеродром «Крести». Там базується 334-й військово-транспортний авіаційний полк 18-ї дивизії військово-транспортної авіації РФ оснащений літаками Іл-76.

фото: Псков, вікіпедія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: