В Україні поновили кредитування ОСББ, які беруть участь в програмі «Енергодім» 

житло5

Вперше з лютого 2022 року поновили банківське кредитування учасників Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності. Тепер учасники цієї програми зможуть отримати кредит у ГЛОБУС БАНКУ - нового партнера установи. Відповідна угода між Фондом і банком була підписана 5 вересня нинішнього року.

«Кредитування ОСББ у межах Програми “Енергодім” — вагома допомога, яка пришвидшує процес термомодернізації житла в Україні, — зазначає Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності.У липні цього року ми відновили прийом заявок на участь у Програмі — для цього спростили пакет “А”, який раніше передбачав проведення більшого обсягу робіт. Такий крок дасть змогу максимальній кількості ОСББ швидко підготуватися до нового непростого опалювального сезону».

Він також зазначив, що ОСББ, які беруть участь у Програмі, отримують грант від Фонду — 40% компенсації на встановлення або модернізацію індивідуального теплового пункту і, за необхідності, встановлення вузла комерційного обліку тепла. За умовами Програми, 20% вартості проєкту ОСББ можуть залучати з інших джерел, зокрема міських програм, 40% — обов’язковий власний внесок співвласників будинку. 

«Саме тут на допомогу приходить кредитування, яке фактично не діяло після початку повномасштабної війни. Ми вдячні новому партнеру — ГЛОБУС БАНКУ — за відповідальну позицію, за підтримку важливої ініціативи. Отримавши кредит, ОСББ зможуть швидко закуповувати необхідне обладнання і починати роботи. Спільні зусилля допомагають прокладати шлях до енергонезалежного майбутнього України. В основі такого майбутнього — енергоощадний житловий фонд, формування інституту відповідального власника», — наголосив Єгор Фаренюк.

Програма «Енергодім» Фонду енергоефективності дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків не лише скоротити споживання енергії, отже — зменшити витрати на комунальні послуги, а й суттєво поліпшити технічний стан будинку, зробити проживання у ньому більш комфортним, збільшити ринкову вартість квартир. Передбачене спрощеним пакетом “А” встановлення індивідуального теплового пункту — найбільш швидкоокупний та ефективний захід зниження споживання теплової енергії у багатоповерхівках. Максимальний термін реалізації такого проєкту — шість місяців (з можливістю продовження ще на три місяці). Протягом 2023 року Фонд планує отримати приблизно 100 заявок від ОСББ, прогнозований обсяг виплачених грантів — 50 млн грн.

Натомість Сергій Мамедов, Голова правління ГЛОБУС БАНКУ, розповів, що, попри воєнні ризики, банк кредитуватиме ОСББ за програмою «Енергодім» вже зараз. При цьому розроблена спеціальна програма, що передбачає надання кредиту ОСББ без початкового внеску під 16% річних терміном на 5 років.

«Відновлювати країну потрібно вже зараз за принципом: “Бери та роби”. Саме тому напередодні опалювального сезону попри непередбачувані умови війни, банк ухвалив рішення про надання кредитів ОСББ - учасникам програми “Енергодім”, та додатково розробив спеціальну лояльну програму для позичальників. ОСББ вкрай важливо отримати своєчасне фінансування для енергомодернізації житла», — зазначив він.

Посилаючись на аналітиків банку, Сергій Мамедов розповів, що понад 60-70% заявок на пільгове кредитування з енергомодернізації стосуватимуться житлових будинків зведених наприкінці 1970-1980-х роках (переважно панельні 9, 12 та 16-поверхові будинки, термін експлуатації яких без капітального ремонту вже становить від 40-50 років). 

На думку банкіра, участь комерційних банків у таких програмах від ДУ “Фонд енергоефективності” має на меті: 

  • збільшення енергонезалежності України в умовах війни;
  • надання банківської підтримки на всіх етапах співпраці з ОСББ з максимальним спрощенням необхідних банківських процедур: фактично ОСББ, який є учасником програм Фонду енергоефективності, отримає не лише розрахунковий рахунок в банку-партнері програми, а «живі гроші» на необхідну модернізацію та ще й «банківського консультанта» з усіх важливих фінансових питань.

«Програму “Енергодім” можна вважати одним із важливих стратегічних напрямків реновації житлового фонду України, який не потребуватиме глобальної реконструкції наявних житлових кварталів. Крім того, громадянам зараз дуже важливо бачити та відчувати, що держава створює максимально сприятливі умови для необхідних позитивних зрушень у повсякденному житті. Відновлення країни починається прямо зараз: з утеплених фасадів, встановлення лічильників тепла, з можливості зробити життя в будинках більш комфортним і ощадливим», — резюмував Сергій Мамедов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: