Львівські хірурги врятували 9-річного пацієнта, у якого після аварії майже не відкривався рот

375578588_159438173869335_2717004228138470187_n
Фото: Львівська обласна дитяча лікарня "Охматдит"

У Львові щелепно-лицеві хірурги прооперували 9-річного хлопчика, який три роки практично не відкривав рот. Дитина потрапив у ДТП, коли їхав на скутері із родичами. У ній він отримав важку травму щелепи.

Про це розповіли у «Охматдиті» 7 вересня.

Весь цей час після лікування хлопчик не міг достатньо відкривати рот. Всього на 0.5 см

«До операції він, по суті, їжу пропихав, протискав у ротик. Не міг інакше. Зуби лікувати ми не могли у стоматолога, горло глянути було теж нереально. Говорити було складно», — каже мама пацієнта.

Як розповіла щелепно-лицева хірургиня медзакладу Христина Погранична, в хлопчика стався перелом суглобової головки нижньої щелепи. Натомість торакальний хірург Олександр Колодій пояснює: зробити звичайну інтубацію було неможливо, тому вирішили провести її через ніс.

«У хлопчика утворилося зрощення між суглобовою головкою нижньої щелепи і скроневою кісткою. В операційній ми його роз'єднали, виконали часткову реконструкцію нижньої щелепи в ділянці суглоба. Також провели остеотомію суглобового відростка нижньої щелепи», — каже щелепно-лицевий хірург, професор Роман Огоновський.

Хірурги використали методику високопотокової назальної оксигенації (STRIVE Hi) для підтримання належного рівня кисню у крові дитини і уникнення кисневого голодування. Попри складну анатомію верхніх дихальних шляхів, вдалось забезпечити ефективне дихання під час операції.

Після втручання рот хлопчика відкривається вже до 3,5 см. Ще кілька днів після цього хлопчик перебував на штучній вентиляції легень

З пацієнтом нині працює команда клініки реабілітації, для нього спеціально розробили комплекс вправ, туди входять: механотерапія, заняття з логопедом і лікувальна фізкультура для відновлення роботи м’язів.

Нагадуємо, у Львові 8-річному пацієнтові з онкологією пересадили кістку, надруковану на 3D-принтері.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: