МАГАТЕ спостерігає посилення військової активності навколо ЗАЕС

2b301d6-----
Фото: відкриті джерела

МАГАТЕ припускає посилення військової активності в районі Запорізької атомної електростанції через численні вибухи протягом останнього тижня

Про це йдеться в заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, повідомляє сайт агентства.

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які працюють на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), повідомили, що протягом останнього тижня чули численні вибухи, що свідчить про можливу ознаку посилення військової активності в регіоні, яка також може становити потенційну загрозу ядерній безпеці, повідомив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.

"Загальна ситуація на об’єкті залишається вкрай нестабільною" - заявив Гроссі.

За його словами, починаючи з минулої суботи, команда МАГАТЕ почула близько двох десятків вибухів протягом трьох днів, а потім ще кілька за останні кілька днів.

«Звіти, які я отримую від наших експертів, свідчать про те, що вибухи сталися неподалік від Запорізької атомної електростанції. Тим не менш, я залишаюся глибоко стурбованим можливими небезпеками, з якими стикається станція в цей час підвищеної військової напруги в регіоні», – сказав генеральний директор МАГАТЕ.

«Що б не трапилося в зоні конфлікту, де б це не було, усі можуть програти від ядерної аварії, і я закликаю вжити всіх необхідних заходів, щоб цього не сталося», — додав він.

Гроссі також повідомив, що у сусідньому Енергодарі були зафіксовані вибухи безпілотників. 

На станції експерти МАГАТЕ спостерігали подальшу наявність мін між огорожами по периметру, але вони не побачили жодних додаткових мін під час обходу майданчика.

Проте, зазначається, їм досі не надали доступ до дахів реакторних установок 1, 2, 5 і 6 енергоблоків. Команда МАГАТЕ також звернулася з проханням провести обхід усіх шести машинних залів, один за одним.

"Наразі цей запит не був задоволений", – ідеться в заяві.

Нагадаємо, за інформацією Енергоатому, окупанти викрали ще одного працівника Запорізької АЕС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: