У Львові вшанували пам’ять депортованих зі Закерзоння українців

376803023_645849607642365_7766348870897806476_n
Фото: ЛОР

У неділю, 10 вересня, біля пам’ятника депортованим українцям з території Закерзоння у 1944 – 1951 роках у Львові вшанували пам’ять депортованих українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

Про це повідомили у Львівській облраді.

Та розповіли, що до події долучилися депутатка Львівської обласної ради, голова товариства «Надсяння» Соломія Риботицька, народні депутати України, громадськість.

під час заходу біля пам’ятника відбулося громадське віче, священники відслужили поминальну панахиду, а присутні поклали квіти та запалили лампадки пам’яті.

Крім того, під час події підтримали проєкт звернення до Верховної Ради України про визнання депортованими українців Закерзоння.

Підкреслимо, що рішенням Верховної Ради від 2019 року у другу неділя вересня на державному рівні вшановують роковини депортації – примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР

Довідка

За інформацією Енциклопедії Сучасної України, Закерзоння - публіцистична назва етнічних українських земель, які охоплюють Лемківщину, Холмщину, Надсяння та Підляшшя. Ці території відійшли до Польщі 1944–45 внаслідок розмежування державних кордонів між СРСР і Польщею.

За даними Українського інституту національної пам’яті, понад 700 тисяч українців були вигнані зі своїх домівок, позбавлені права жити на рідній землі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: