У Львові пересадили шкіру від посмертного донара другій дитині в Україні

378614219_632875258982894_1761362778081496288_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У дитячому опіковому відділенні Першого медоб’єднання Львова врятували від ампутації ногу хлопця, на якого наїхала фура. Пацієнт, Кирило Шульга, став другою дитиною в історії української медицини, якій пересадили шкіру від посмертного донора, та першою, котрій закрили рани коштовним синтетичним полімером.

Про це повідомили у пресслужбі медзакладу у середу, 13 вересня.

Хлопець пережив 20 операцій.

Торік у жовтні 17-річний юнак постраждав у ДТП. Він йшов повз припарковану біля дороги вантажівку, як та раптом рушила з місця і наїхала на хлопця. Без свідомості у важкому стані дитину доправили до лікарні. У хлопця діагностували струс мозку, перелом, травма коліна. На великій ділянці поверхні ноги відсутня шкіра, до того ж — рана глибока.

Так, був ризик ампутації, та лікарям вдається зробити все можливе, аби зберегти кінцівку підлітка.

«Очищають рану, забирають відмерлі тканини і пересаджують шкіру від посмертного донора. Таким чином, Кирило стає другою дитиною в Україні, для лікування якої застосовують цю технологію. Таке покриття більш ефективне, ніж свиняча, яку досі широко використовують в українських медзакладах», — сказано в повідомленні.

Також через травму в хлопця змінилась анатомія ноги. Є загроза, що Кирила в майбутньому мучитимуть нестерпні болі. Аби цього не допустити, лікарі наважуються застосувати революційну технологію — покриття BTM. Це штучний синтетичний матеріал, якого в Україні ще не застосували.

Медики пояснюють, що це покриття схоже на губку, яку ставлять на рану і вона проростає власними судинками пацієнта, стає його новою дермою. Воно залишається в нього назавжди. Цей матеріал є дуже коштовним, саме тому його в Україні і немає. Його львіській лікарні подарували американці як гуманітарну допомогу.

Нагадуємо, у Львові пересадили шкіру зі стегна на ніжку 5-річній пацієнтці, яка отримала глибокі опіки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: