Центр Львова офіційно включили до списку спадщини ЮНЕСКО, що перебуває під загрозою

львівські вулички
Фото: Микити Печеника, ІА Дивись.info

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вирішив внести об'єкти в Києві та Львові до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою знищення.

Про це повідомили на сайті Організації Об'єднаних Націй у п'ятницю, 15 вересня.

До цього списку внесли Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди і Києво-Печерську лавру в Києві та ансамбль історичного центру Львова.

Причиною стали російські ракетні атаки, які ставлять пам’ятки під загрозу знищення. Об'єкти перебувають як під ризиком прямої атаки, так і можуть постраждати від ударних хвиль, спричинених бомбардуванням обох міст.

«Більше немає оптимальних умов для повної гарантії захисту видатної універсальної цінності об'єкта, і йому загрожує потенційна небезпека через війну», — вважають у Комітеті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Комітет ухвалив рішення у п’ятницю, 15 вересня, під час сесії, яка триває в Ер-Ріяді до 25 вересня.

Що передувало

Експерти ЮНЕСКО, після останніх ракетних ударів Росії по Україні, вирішили рекомендувати внести низку об'єктів у Києві та Львові до списку Всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.

Нагадуємо, Організація Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 6 липня засудила ракетний обстріл будинку-пам’ятки архітектури на вулиці Стрийській, що розташований у буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини «Львів – Ансамбль історичного центру». В організації також висловили співчуття родинам загиблих та підтримку постраждалим. Однак, при цьому, ЮНЕСКО не вказала країну-терориста, яка вчора вбила 10 львів’ян. Більше того, росія і надалі залишається членом виконавчого комітету організації Всесвітньої спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: