Які професії будуть затребувані для відбудови України та як до цього залучають молодь вже зараз, — відповідає керівник Career Hub

молодь

Career Hub — платформа громадської організації Центр «Розвиток КСВ», яка об’єднує молодь, роботодавців, державні органи та заклади освіти, аби допомогти молоді розвивати кар’єрний потенціал уже сім років. Ця організацією є першою в Україні, яка започаткувала курс з підготовки кар’єрних консультантів.

ІА Дивись.info поспілкувалась із керівником платформи Андрієм Атрощенком. Далі — про проєкти Career Hub та успішні історії випускників програм. 

Андрій Атрощенко. Фото, надане ІА Дивись.info співрозмовником

Андрій пояснює нам, що команда розбудовує кар’єрне консультування в Україні, акцентуючи передусім на молоді. 

«Ідеться про школярів від 14 років та молодь до 35 років — тих, хто вирішив змінити свій професійний розвиток або "прокачати" свої хард- чи софт навички. Наш кар’єрний хаб є експертною платформою у межах ГО Центр “Розвитку корпоративної соціальної відповідальності”. Ми об’єднуємо молодь, роботодавців, державні органи, заклади освіти для кар’єрного розвитку молоді в Україні. Команда кар’єрного хабу наразі плідно працює у межах програми USAID “Мріємо та діємо” і ми імплементуємо її протягом п’яти років», — ділиться співрозмовник. 

Фундаментальним напрямком роботи Career Hub є підготовка кар’єрних консультантів та консультанток, а також це проєкти та активності, спрямовані на професійну самореалізацію, кар’єрний розвиток та працевлаштування молоді, а також розвиток «людських»- та хард скілів (вміння та знання, необхідні для певної посади та конкретної роботи - Д.І) молоді. 

У межах цього напрямку команда реалізовує та розвиває декілька проєктів і продуктів. 

«Цього року ми розробили та вже приступили до пілотування нової організаційної моделі під загальною назвою - кар’єрно-орієнтована школа. Цю модель ми спільно із Міністерством освіти і науки пілотуємо для того, щоб згодом вона могла бути інтегрована у межах реформи “ Нова українська школа” в освітні плани всіх шкіл України», — пояснює Андрій Атрощенко. 

Така школа насамперед спрямована на розширення горизонту знань про можливості самореалізації учнівської молоді після школи.

Наступний напрямок — розвиток спроможності кар’єрних центрів при закладах освіти.

«Ми знаємо, що до 2017 року в закладах освіти професійно-технічного рівня, фахового передвищого, закладах вищої освіти, існували тільки відділи з питань проходження практики та працевлаштування. Тобто вони забезпечували студентів та студенток місцями для проходження практики чи працевлаштування. В межах нашої робити ми підсилюємо ці відділи, трансформуючи їх у кар’єрні центри при закладах освіти, розширюємо спроможності, даємо знання із кар’єрного консультування, про комунікацію із роботодавцями, комунікацію із молоддю і таким чином зараз кар’єрні центри, які долучені до наших активностей, налічують більше ніж 350 таких осередків при закладах освіти по всій Україні», — зазначив керівник Career Hub.

Андрій додає, що водночас платформа готує кар’єрних консультантів та консультанток, котрі згодом надають кар’єрні консультації всім охочим. Ділиться, що впродовж двох місяців 25 волонтерів та волонтерок з усієї України пройшли навчання з кар’єрного консультування. Тепер вони надають ці послуги в межах проєкту «Навчаємо кар’єрному консультуванню волонтерів та волонтерок». Форма на реєстрацію. Такі безкоштовні консультації надаються  протягом вересня та жовтня 2023 року. 

Співрозмовник каже, що це стосується, наприклад, підготовки резюме, написання мотиваційних листів, пояснень про те, як правильно та де шукати роботу, на яких майданчиках, допомоги у підготовці до проходження співбесід. А також інформують, як не потрапити у пастки до шахраїв під час пошуку роботи.

«Наступний напрямок роботи — співпраця із новоствореною Асоціацією кар’єрних консультантів України. Ми зараз активно об’єднуємо спільноту задля того, аби навести лад на ринку цих послуг. Чому це важливо? Зважаючи на останні події,  ми побачили, що деякі “фахівці” без відповідних документів, можуть позиціонувати себе як спеціалісти в тій чи іншій сфері. Розуміємо, що це делікатна робота і вона може вплинути на долю людини. Тому ми говоримо про розробку професійного стандарту, кодексу етики і про сертифікацію та підвищення кваліфікації кар’єрних консультантів та консультанток», — зазначає Андрій Атрощенко. 

Майбутнє роботи в Україні - Future of Work 2030

Одним із фундаментальних напрямів роботи Career Hub, каже Андрій, є дослідження та популяризація теми майбутнього роботи в Україні. Фундаментальне дослідження у цій сфері команда платформи провела 2021 року. Щоправда, через повномасштабне вторгнення росіян в Україну наступного року, довелось переглянути результати та оновити його. Ідеться про професії та галузі, важливі для відновлення України у процесі відбудови.

Співрозмовник зазначає, що акцент роблять на популяризації галузей та професій, які важливі саме зараз і стануть ще затребуванішими після здобуття перемоги у війні із країною-агресором.. 

Для цього добиваються збільшення державного замовлення у навчальних закладах. Нині, наприклад, зріс попит на фахівців у сфері психології, соціальної роботи, терапії та реабілітології, протезування, інженерних спеціальностей. Крім цього, ідеться про спеціалістів у сфері рятувальної справи (Держслужба із надзвичайних ситуацій). Саме ці галузі є у переліку найбільш важливих у процесі відбудови України, додає він. 

І каже, що «Future of Work» — експертно-адвокаційний напрямок їхньої діяльності, який спеціалізується на аналізі та популяризації трендів розвитку ринку праці, професій та навичок майбутнього в Україні та світі. 

«Тут ми зробили акцент на галузях та професіях, які матимуть стійкий попит на фахівців на ринку праці найближчим часом, а особливо - у післявоєнний період.  На нашому сайті охочі можуть завантажити відповідний гайд», — розповідає Андрій. 

А для школярів каманда Career Hub створила гейміфікований вебсайт «Професії майбутнього для відновлення України». Під час спілкування з представниками та представницями двадцяти професій в десяти галузях учні та учениці дізнаватимуться про специфіку тієї чи іншої роботи та віртуально долучаться до відбудови держави. 

«Є блок, спрямований на розвиток професій майбутнього в Україні. Ми спілкуємося із експертами/-ками на ринку праці та випускаємо про це подкаст про майбутнє роботи в Україні у 10 сферах: будівництво та архітектура, енергетика, інформаційні технології, психологія та психотерапія, медичні послуги та здоров’я, сільське господарство та харчова промисловість, освіта та наука, промисловість та підприємництво, транспорт та логістика, безпека та оборонна промисловість», — зазначає співрозмовник. 

Робота із молоддю з інвалідністю

Команда Career Hub створила перший та поки єдиний в Україні онлайн-курс для молоді з інвалідністю Сareer Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю, де студентів та студенток навчають працювати на фрилансі у трьох діджитал-професіях: графічний дизайн, копірайтинг та відеомонтаж. 

«У нас максимально доступна подача інформації, адаптація матеріалів, а також, всі заняття супроводжуються перекладом жестовою мовою», — переконує Андрій. 

Нещодавно на черговому курсі був випускний: його успішно пройшли 52 українці та українки:

«Його унікальність в тому, що ми дали людям знання, як саме працювати на фрилансі: де реєструватись, як взаємодіяти із замовниками, як їх шукати, як популяризувати роботу у соціальних медіа і навіть допомогли отримати перші замовлення від клієнтів. В межах курсу всі випускники та випускниці отримали навіть перші роботи в свої портфоліо».

А втім, додає, в межах цього проєкту команда зіштовхнулась із викликами. Це стосується насамперед того, що молодь з інвалідністю має різний рівень цифрових навичок. Інколи слухачів курсу доводиться вчити, як працювати із онлайн гугл-документами, взаємодіяти в zoom тощо. Та це не стає на заваді до здобуття гарних результатів випускників. 

Таке навчання триває в середньому 3 місяці. І зараз триває набір на наступний курс, який стартує у жовтні - посилання на реєстрацію. 

Навчатись працевлаштовуватись

У команди є ще проєкт, який спрямований на молодь без досвіду роботи чи із мінімальним досвідом роботи. Цільова аудиторія 18-25 років і називається він «Career Weekend». У Львові в серпні нинішнього року в такому брали участь 29 учасників та учасниць. 

«Career Weekend» у Львові у серпні 2023 року. Фото: Світлани Франків

«Це дводенний офлайн-інтенсив із успішного працевлаштування молоді, на якому молодь дізнається, як готувати резюме та взаємодіяти із роботодавцями. Ми розповідаємо молоді, де шукати роботу - від великих до нішевих сайтів. 

Тут прокачують навички із проходження співбесіди (як онлайн, так і офлайн). Розповідаємо про специфіку написання мотиваційних листів.  Окремий блок присвячений професіям, які знадобляться в Україні у майбутньому після перемоги», — веде далі керівник платформи. 

Унікальністю події є те, що кожен отримає практичний досвід із проходження реальних співбесід. 

Сюди запрошують представників роботодавців і вони проводять співбесіди для всіх учасників. «Це не повноцінна співбесіда на 30-60 хвилин, а “швидка” до 10 хвилин і її “фішкою” є те, що кожен роботодавець одразу дає зворотній зв’язок. Водночас аналізують резюме кандидатів та кандидаток», — пояснює він. 

«Career Weekend» у Львові у серпні 2023 року. Фото: Світлани Франків

Кар’єрно-орієнтована школа

Андрій Атрощенко також розповів, що команда взаємодіє із освітянами та у співпраці з Міністерством освіти та науки України розпочала пілотувати спільно розроблену модель сертифікації «Кар’єрно-орієнтована школа» в десяти школах з різних куточків України. 

Це організаційна модель — комплекс подій та активностей, які впроваджує школа, починаючи із 5 класу до випускного, щоб максимально надати інформацію про можливості самореалізації учнів та учениць у майбутньому. Так, школярі матимуть змогу обрати частину предметів у старшій школі, які знадобляться у здобутті майбутньої професії. 

Фото з архіву редакції, ілюстративне

«Також ми виходимо на рівень професійно-технічних навчальних, фахових передвищщих і вищих навчальних закладів. Тут ми працюємо із кар’єрними центрами. Ми розробили перший в Україні гайд - інтерактивний посібник про те, як створити кар’єрний центр. Зараз ми впроваджуємо серію воркшопів для освітян, які називаються “Організація роботи кар’єрного центру”», — додає він.

Читайте також: На Львівщині відкрили перші два кваліфікаційні центри

Перекваліфікація безробітної молоді

Career Hub активно співпрацює із Державною службою зайнятості, щоб допомогти безробітній молоді пройти перекваліфікацію на затребувані на ринку праці спеціальності. Це аудиторія, котра вже має певний професійний досвід, втім потребує сприяння у працевлаштуванні.  

«Зараз ми, спільно з роботодавцями та експертами, оновили чотири навчальні програми для здобуття часткових кваліфікацій у сфері будівництва, а саме: збирання опалубки простих видів, виготовлення арматурних сіток і каркасів та приготування бетонних сумішей; розпалубка та розбирання бетонних та залізобетонних конструкцій; особливості монтажу та експлуатації сонячних панелей; монтаж, технічне обслуговування та ремонт електропроводок і освітлювальних електроустановок та мереж.

Навчання за цими програмами проводиться на базі центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Тобто українці та українки, які перебувають на офіційному обліку Служби зайнятості, можуть пройти короткострокове навчання за цими програмами, якщо у них є на це, насамперед, мотивація», — каже співрозмовник. 


Долучитись до проєктів Career Hub та слідкувати за новинами можна у соціальних мережах та на сайті. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: