Герой України: хто такий Павло Сбитов і чому на його честь перейменували вулицю у Львові

о
фото: Андрій Дубчак

Влітку минулого року у Франківському районі Львова відкрили вулицю імені Павла Сбитова. Раніше вона мала назву російського військового інженера Засядька. Перейменували її в межах деколонізації топоніміки міста.

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, у чию честь перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Хто такий Павло Сбитов — читайте далі.

Він був командиром найкращої роти української армії

Військова кар’єра старшого лейтенанта Павла Cбитова почалася, коли йому було лише п’ятнадцять, у Військовому ліцеї імені Героїв Крут. Згодом хлопець вступив в Академію сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Львові, на факультет бойового застосування військ. Тоді він чесно зізнавався: батьки були проти того, щоб служив в армії. Тим паче, що до Павла в родині не було жодного військового.

Після закінчення Академії у 2016 році служив у 503-му окремому батальйоні морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України, у складі якого брав участь в АТО та ООС, зокрема утримував маріупольський напрям.

Вже у 2017 році Павла призначили командиром роти. І він вивів цей підрозділ у найкращі, здобувши зі своїми морпіхами перше місце в конкурсі на найкращий однотипний підрозділ ЗСУ. Особисто був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня у 2018 році.

фото armyinform.com.ua

Був смертельно поранений у 2022-му році

Від 2021 — командир 503-го окремого батальйону морської піхоти. На початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну батальйон Павла Сбитова прикривав суміжну територію між Маріуполем та Волновахою і прийняв на себе основний удар 3-х ворожих батальйонних тактичних груп. Павло Сбитов не допустив оточення та розгрому сумісних підрозділів, завдав окупантам значних втрат. В бою з переважаючими силами противника був смертельно поранений.

16 березня 2022-го року посмертно приставлений до звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Павло Сбитов урочисто похований у рідному селі Березець, Комарнівської громади, Львівскої області.

Foto-9.jpg (1931×1834)
фото: Аліна Комарова

Історія вулиці

Ця вулиця виникла на початку XX століття та впродовж своєї історії мала різні назви. 

Зокрема, з 1913 року це була вулиця Щитова. Через двадцять років її перейменували на вулицю Скібінського. У період з 1943 року по липень 1944 року вулиця мала назву на честь німецького середньовічного художника Альбрехта Дюрера - Дюрерштрассе. Після звільнення міста від нацистів відбулося і повернення довоєнної назви, однак вже у 1946 році її знову перейменували. Цього розу отримала назву на честь російського революціонера XIX століття Георгія Плеханова.

У 1993 році вулицю знову перейменували. Вулицю назвали на честь інженера-артилериста російської армії, українського походження, генерал-лейтенантартилерії, фахівця з розробки ракетної зброї Олександра Засядька. Ця назва була до 2022 року. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: