До 5 років ув’язнення засудили ексдепутата, який переправляв ухилянтів за кордон на Львівщині

укцуекне
фото: МИХАЙЛО МІХНЯК

28-річний ексдепутат Рудківської міськради Самбірського району та голова громадської організації «Корпус сприяння армії», Михайло Міхняк проведе у в’язниці п’ять років за організацію виїзду ухилянтів за кордон.

Про це йдеться в ухвалі суду.

За даними слідства, Міхняк вивозив військовозобов’язаних чоловіків з України під виглядом волонтерів. У червні Самбірський суд визнав його винним і призначив трирічний іспитовий термін, однак 25 вересня цее вирок був скасований в апеляції.

Крім того,  від травня 2022 року і до березня 2023 року Михайло Міхняк користуючись службовим становищем на посаді керівника ГО «Корпус сприяння армії» організував схему виїзду за кордон, якою скористалися 24 військовозобов’язані чоловіки.

«Складав і подавав офіційні документи до начальника Львівської обласної військової адміністрації щодо прийняття рішення про виїзд за межі України військовозобов`язаних осіб, як водіїв громадської організації з метою подальшого внесення інформації про вказаних осіб до інформаційної системи «Шлях», в яких зазначав завідомо неправдиві відомості, а також виготовляв усі необхідні для цього документи від ГО «Корпус сприяння армії», — йдеться в ухвалі суду.

Ухилянти виїжджали за кордон нібито як водії вантажівок, які мають привезти з Польщі чи Португалії гуманітарну допомогу, ліки або автомобілі. Жоден з них в Україну не повернувся.

Деталі судового процесу над Міхняком

Минулого року до Міхняка звернувся потенційний ухилянт, який хотів скористатися послугами ГО та виїхати з України. 16 грудня Михайло Міхняк взяв від клієнта 1 тис. доларів за сприяння у наданні дозволу на виїзд та внесення персональних даних до інформаційної системи «Шлях». За кілька днів після цього потенційний ухилянт звернувся до поліції і розказав про схему.

Михайло Міхняк свою вину визнав і щиро розкаявся. У червні Самбірський міськрайонний суд визнав Міхняка винним у перевезенні ухилянтів та підкупі службових осіб, але звільнив його від покарання, замінивши увʼязнення на три роки умовного терміну.

Прокуратура вирішила оскаржити цей вирок. Відтак Апеляційний суд у понеділок, 25 вересня, таки призначив Михайлові Міхняку 5 років позбавлення волі з позбавленням права очолювати ГО, а також 68 тис. грн штрафу. Вирок уже набрав законної сили, його можна оскаржити в касації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: