Подарункові книги: як правильно підписати

книги
Фото ілюстративне. З відкритих джерел

Рідкісні та мистецьки оформлені видання, без сумніву, входять до категорії найкращих подарунків в Україні, які можна купити для людей будь-якого віку, соціального статусу та вподобань.

Якщо ви хочете залишити адресату згадку про себе, доповніть презент власним посланням. Але перед цим ознайомтеся з правилами етикету про те, як потрібно підписувати книги у подарунок, щоб їх не зіпсувати.

Загальноприйняті норми

Оптимальне місце для напису — верхня частина лівої половини першого форзацу. Прийняте положення рядків — під кутом, зверху донизу. Можна писати й прямо, але нахил виглядає естетичніше. Не варто використовувати яскравий колір чорнил.

Зміст побажання залежить від того, наскільки ви близькі з людиною. Обов'язковим є звернення: ім'я та по батькові або тільки ім'я. Прізвисько, навіть ласкаве, недоречне на дорогому виданні на подарунок. Пестливі форми допустимі лише тоді, коли колекційні книги дарують дітям.

Після звернення мають йти слова про нагоду. Наприклад, «на день народження», «на урочистий ювілей» тощо. Далі пишуться побажання, а вже під ними — повна дата події та ім'я дарувальника. Дуже вдалою буде прив’язка тематики книги у подарунок до характеру адресата, його захоплень чи прагнень.

Що конкретно писати тій чи іншій людині?

У жодному разі не користуйтеся шаблонними віршиками українською мовою з інтернету. Це несмак та неповага. Підписуйте книги виключно від себе:

  1. Даруючи науково-популярну енциклопедію дитині, можна побажати успіхів у навчанні, акцентувати на важливості знань чи окремої науки. Доречно  наголосити на досягненнях, якщо такі є.
  2. Подарункові книги для колег підписують у позитивному ключі, з гідністю та повагою до особистості. Заведено бажати фінансової стабільності та кар'єрного зростання. Можна трохи розбавити текст гумором.
  3. Обмежень у побажаннях чоловіку чи дружині практично немає. Не варто лишень яскраво виставляти любовні хвилювання у написі. Адже книга поповнить домашню бібліотеку, звідки її можуть взяти діти, інші члени сім'ї чи гості.
  4. Розчулити давніх друзів вдасться згадками про дитячі роки, навчання чи роботу. Вони прекрасно сприймуть гумористичну фразу або добрий жарт. Головне, знати у цьому міру.
  5. Якщо книга у подарунок призначена для бізнес-партнера або керівника, головне, висловити свою повагу і визнання без недоречного панібратства й улесливості. Будьте щирими, але не забувайте про певну статусну «дистанцію». 

Зауважимо, що на дуже дорогих колекційних виданнях краще не експериментувати з власноруч написаним побажанням. Краще замовити гравіювання, яке виконають у професійній майстерні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: