Львівська вулиця перетворилась на мистецьку галерею

image-10
вулиця Шевченка перетворилась на мистецьку галерею. Фото: ЛМР

Вулиця Шевченка у Львові перетворилася на мистецьку галерею, де встановили скульптури сучасних українських митців.

Про це повідомили у міській раді 5 жовтня.

«Ця вулиця прекрасна своїм шумом, як візуальним, так і звуковим, своєю історією, місцем розташування, тому їй справді бракувало почерку митців. Ми зробили все можливе, щоб сюди вбудовувалось сучасне мистецтво, і не за державні кошти, а за меценатів – забудовників і бізнесу, що функціонує на цій вулиці. Символічно, що нове бачення вулиці Шевченка відкривається саме під час Львівського тижня скульптури», — розповідає куратор проєкту Павло Гудімов.

Читайте також: 20 вересня у Львові розпочався тиждень скульптури

Куратор тижня скульптури каже, що ідея зробити з вулиці галерейний простір зʼявилась під час прогулянки. Це спроба доповнити урбаністичну культуру ще одним мистецьким виміром. Скульптури запрошують жителів вулиці до співіснування, творення нового середовища. Твори мистецтва знаходять новий спосіб говорити з аудиторією – за межами стерильних музейних стін, в живому шумі міста.

На вулиці Шевченка розташовали роботи сучасних українських скульпторів: три спеціально створені для вулиці, ще дві – адаптовані до неї.

Експертна рада, куди входять представники Академії мистецтв та Львівської міської ради, професіонали з кола митців, куратори, затвердила перелік з цих п’яти робіт:

  • Ілля Новгород представив металеву скульптуру BUGABOO, зроблену «з непотребу й решток минулого».
  • Від Володимира Семківа можна побачити не типові для нього деревʼяні роботи, а сталевий Фонтан Війни. Скульптура виконана з нержавіючої сталі і металу, що під впливом дощу чи снігу залишає сліди іржі.
  • Також на Шевченка встановили роботу Яна Потрогоша з цинку, що має вигляд жорен, що «перемелюють» будиночки, змінюючи місто.
  • «Зв'язок» Дениса Шиманського розташований в ніші від старої зупинки громадського транспорту. Скульптура складається з металевих основ, об’єднаних керамічною вставкою, що утворюють місток.
  • Олекса Фурдіяк створив скульптуру, яка на перший погляд схожа на гігантську машину, але якщо придивитись, можна побачити геометричну людину, яка пробує втримати чи відірвати велику вагу від землі.

Експозиція вуличної галереї Шевченка буде постійно змінюватись: будуть з’являтись нові роботи в нових місцях. Ці 5 скульптур попередньо стоятимуть близько року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: