Як в Україні розвиватиметься кредитування наступного року

image-12
Фото: depositphotos.com.ua

Наступного року розвиток кредитування напряму залежатиме від розміру облікової ставки НБУ та ефективності державних кредитних програм, зокрема іпотечної програми «єОселя», програми пільгового кредитування малого та середнього бізнесу «5-7-9», кредитування ОСББ за програмою «Енергодім» тощо.

Про це розповів Сергій Мамедов, голова правління ГЛОБУС БАНКУ.

Під час архітектурно-будівельного BUSINESS FORUM «Відбудова України. Модернізація та трансформація» він зауважив, що за сприятливих економічних і «воєнних» умов, до кінця 2024 року облікова ставка може знизитися до 15%, що може призвести до зменшення відсоткового навантаження на позичальників. Крім того, важливим для нарощування кредитування стануть спеціальні програми з відшкодування відсотків за кредитами в рамках державних кредитних програм. 

Банкір нагадав, що для підприємців-учасників державної програми пільгового кредитування “5-7-9” діють спеціальні програми Київської міської державної адміністрації та Київської обласної державної адміністрації, за якими компенсація відсотків за кредитними договорами складає 99% і 100% відповідно.

За його даними, завдяки компенсаторним програмам впродовж 2023 року кількість підприємців в Києві та Київській області, що скористалися програмою пільгового кредитування «5-7-9», зросла майже на 20%.

«Звісно, що такі програми стимулюють МСБ до активного розвитку через участь в держпрограмі кредитування. Іншими словами, відшкодування відсотків опосередковано є драйвером розвитку банківського кредитування», — вважає Сергій Мамедов. 

Окрему увагу експерт приділив кредитуванню державної програми «Енергодім» від Фонду енергоефективності, яка дає змогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) отримати компенсацію на енергомодернізацію будинку до 70% від необхідних витрат. Фахівець розповів, що від початку повномасштабного вторгнення банківське кредитування цієї програми було призупинено. І лише у вересні 2023 року поновилося надання енергокредитів. 

Згідно з умовами кредитування ГЛОБУС БАНКУ, ОСББ - учасники програми отримують можливість оформити позику терміном до 5 років за ставкою 16% річних на суму до 3 млн грн без початкового внеску та забезпечення. А завдяки активній участі органів місцевої влади можна значно скоротити необхідні платежі за кредитами. 

Банкір повідомив, що між банком та Львівською обласною державною адміністрацією вже укладено угоду, згідно з якою кредитори - ОСББ - отримають компенсацію за відсотками кредиту. Найближчим часом очікується укладання подібних «компенсаційних» угод з іншими державними адміністраціями в регіонах України.

За словами експерта, до кінця року ГЛОБУС БАНК планує оформити  кредитів ОСББ на суму понад 200 млн грн.

Віе також виокремив головні тенденції в банківському секторі, що спостерігалися впродовж 2023 року: 

  • У 2023 році головним напрямком розвитку кредитних банківських програм є участь у державній програмі пільгових кредитів для МСБ «5-7-9» (в загальній структурі виданих кредитів, позики за програмою «5-7-9» складають понад 50%);
  • З лютого 2022 року обсяг чистих активів платоспроможних банків збільшився на 31,5%;
  • Банки нарощували обсяги високоліквідних активів: депозитних сертифікатів НБУ та кошти на кореспондентських рахунках;
  • З лютого 2022 року попит на ОВДП збільшився майже у 2 рази;
  • Обсяг «чистих» кредитів суб’єктам господарювання знизився  на 4%;
  • Обсяг роздрібного гривневого кредитного портфеля за півтора року скоротився на 15%;
  • З початку широкомасштабного вторгнення банківські резерви під кредитні ризики збільшилися на 33%.

«Попри “воєнні” умови, банківська сфера демонструє поступове зростання, головним виразником якого є активна участь банків в реалізації державних кредитних програм та ефективна співпраця з органами місцевої влади. Ринок очікує, що у 2024 році дана тенденція лише набиратиме обертів», — резюмував Сергій Мамедов.

Головна світлина: depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: